szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tusnádfürdőre tartott az együttes egy fellépésre, de a határ után megállították őket a rendőrök és az utaslista hiányosságaira hivatkozva 4000 eurót büntetést szabtak volna ki. A több órás alkudozás és fenyegetőzés után az együttes a saját koncertjét is lekéste – írja az Erdély Online.

A Tankcsapda mendezsere, Bakó Csaba a hírportálnak elmondta: “Kezdetben mindent rendben találtak, ám később azt kifogásolták, hogy nincs kitöltve az utaslista a beutazó külföldi állampolgárok nevével és útlevélszámával.  Emiatt azonnal 4000 eurós büntetést szabnak ki ránk, s tudatták: ha fizetünk, mehetünk tovább, ha nem, akkor még a rendszámot is leszedik.”

Ezt követően többórás huzavona kezdődött. Bakó Csaba elmondása szerint a román rendőrök – akik közül az egyik magyarul is beszélt – semmilyen irattal nem voltak hajlandóak bizonyítani, hogy a kiszabott hatalmas büntetés jogos, és azt sem ismertették, hogy minek alapján állapítottak meg éppen ekkora tételt. Később meg is próbálták leszedni a buszról a rendszámot, amit először a Tankcsapda biztonsági őrei megakadályoztak. Másodszor azonban már nem léptek közbe, ugyanis a rendőrök erre fenyegetően léptek fel, egyikük a fegyvere irányába nyúlt, másikuk pedig állítólag azt mondta, ha nem nyugszanak, akkor még nagyobb lesz a büntetés, és különben se csodálkozzanak, mert úgymond a magyarok is ezt csinálják a románokkal.

Órákkal később aztán a rendőrök minden átmenet és indoklás nélkül azt közölték, hogy a büntetés összege 2800 euróra csökkent. Ebbe sem mentek azonban bele a huzavona áldozatai, így újabb várakozás után már “csak” 11.000 lejt (770.000 forintot) kértek a románok. Időközben megérkezett a busz debreceni tulajdonosa, aki ezt kifizette, így a busz továbbment és három órás késéssel elkezdhették a koncertet.

A Tankcsapda egyébként eddig még sosem volt semmilyen hatósági visszaélés részese Romániában. Menedzserük szerint ami ezúttal történt, az vérlázító, reggel nyolctól délután kettőig “játszadoztak” velük a hatóságok. Bakó Csaba szerint ennek ellenére nem terveznek további lépéseket, mert az együttesnek a késésen kívül nem származott kára a packázásból, “a buszt működtető debreceni cég pedig úgysem kapná vissza a kezéből kifacsart pénzét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!