szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét és fél évi börtönre ítélték korrupció miatt hétfőn Alberto Fujimori volt perui államfőt - jelentette be a bíróság.

Fujimori, aki 1990 és 2000 között volt Peru elnöke, beismerte, hogy elnöksége utolsó hónapjaiban jogellenesen fizetett ki 15 millió dollárt a titkosszolgálat főnökének, Vladimiro Montesinosnak. A 70 éves volt államfő közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Fujimorit áprilisiban egy limai bíróság huszonöt éves szabadságvesztésre ítélte az emberi jogok megsértése miatt. A volt elnököt a háromtagú bírói tanács bűnösnek találta abban, hogy elnöksége során elrendelte egy katonai halálbrigád létrehozását. Az osztag 1991-ben és 1992-ben összesen 25 polgári személyt ölt meg. Fujimori akkoriban kíméletlen háborút vívott a Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezettel, s az államhatalom titkos akciókat folytatott a lázadók ellen.

A hétfői ítélet nem befolyásolja a volt elnök fogva tartását, mivel Peruban a büntetések nem adódnak össze. Fujimorit 2007 végén már hat évre ítélték hatalommal való visszaélés vádjával.

Fujimori 2000-ben egy korrupciós botrány közepette szülőhazájába, Japánba emigrált, és egy faxon jelentette be lemondását. 2005-ben vették őrizetbe Chilében és kiadták Perunak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Futballháború Peruban, száz sérülttel

Száznál is többen sérültek meg azokban az összecsapásokban, amelyek az élvonalba történő feljutásról döntő perui labdarúgó-mérkőzésen és azt követően következtek be Ayacucho városában.

MTI Világ

Chile kiadta Perunak Fujimori volt elnököt

A chilei legfelsőbb bíróság pénteki döntése alapján szombaton a dél-amerikai ország hatóságai szombaton kiadták Alberto Fujimori volt perui elnököt Perunak.