szerző:
MTI

Egy spanyol újságíró szerint Eduardo Rózsa-Flores márciusban készített két videofelvételt, amelyeken részletesen beszámol arról, hogy kik bérelték fel és szerződtették a bolíviai akciókra.

Julio César Alonso veterán haditudósító már 15 éve nyomoz Rózsa-Flores után, először Albániában találkozott vele, majd  a polgárháború idején Horvátországban, ahol tíz napot töltöttek együtt. Alonso a múlt héten érkezett Bolíviába, ahol találkozott Marcelo Sosa ügyésszel, és interjúkat adott több bolíviai tömegtájékoztatási eszköznek. 

A bolíviai sajtó beszámolója szerint Alonso elmondta, hogy Rózsa-Flores spanyol nyelven rögzítette valódi végrendeletét, amelyben feltárja megbízóinak nevét. A két videofelvételt márciusban juttatták ki Bolíviából, azzal a kikötéssel, hogy csak Rózsa Flores halála után hat hónappal lehet nyilvánosságra hozni. 

A Los Tiempos című újság azt írta, hogy Rózsa két barátja kapta meg a felvételeket, egyikük Budapesten, a másikuk pedig a horvátországi Pélmonostoron (Beli Monastir) él. Más lapok szerint Horvátországban két horvát újságírónál vannak a felvételek. 

"Úgy hiszem, szeptemberben vagy októberben nagyon meg fogunk lepődni" - mondta a spanyol újságíró.  Kizártnak nevezte azt az ellenzéki körökben felmerült gyanút, hogy a bolíviai kormány bérelte volna fel Rózsát az ellenzék lejáratásának érdekében. Hozzáfűzte, hogy Colton Perry amerikai újságíró többet is tudna mondani ezekről a dolgokról. Arról nem beszélt, hogy ki is ez az amerikai újságíró és miért tudhat többet. 

Alonso zsoldosnak és rendkívül veszélyes pszichopatának nevezte Rózsa-Florest, aki szerinte egyetlen dolgot akart tenni Bolíviában, mégpedig polgárháborút kirobbantani, embereket halomra mészárolni. "Rózsa lenézte Bolíviát, azt mondta, hogy indiánok és szutykosok országa" - jelentette ki az újságíró, hozzátéve, hogy a kommunistákat, az indiánokat és a meszticeket gyűlölő Rózsa-Flores azt akarta, hogy az ország a fehérbőrűeké legyen.

A spanyol újságíró szerint legalább száz zsoldos érkezett Bolíviába, az első csoportban mintegy húszan, köztük olyanok - Dudog Gábor, Gáspár Dániel, Révész Tibor, Nagy Tamás Lajos és a szlovák Ivan Pistovcák -, akik időközben elhagyták a dél-amerikai országot. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy egyes csoportok még mindig működnek. Azt mondta, hogy a bolíviai megbízók első magyarországi kapcsolata bizonyos Gyula Attila ezredes, zsoldosok közismert toborzója volt, akit több ország mellett köröz a nemzetközi büntetőbíróság is. Ez az ezredes javasolta Rózsa-Florest a bolíviaiaknak. 

Alonso meghallgatása után Sosa közölte kedden, hogy Magyarországra utazik információgyűjtés céljából. A Rózsa Flores vezette, a bolíviai hatóságok által terrorizmussal vádolt csoport kapcsolatairól és finanszírozásáról akar többet megtudni. "Egyes személyek, magyar állampolgárok elmenekültek az országból, ezért összegyűjtjük az összes iratot, hogy a magyar nagykövetségen keresztül Európában meginduljanak a megfelelő eljárások ellenük" - mondta az ügyész. 

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Pénzre volt szüksége Rózsa-Floresnek

Bolíviai utazása előtt banki kölcsönt vett fel és jelzáloggal terhelte szurdokpüspöki házát Eduardo Rózsa-Flores – tudta meg a hvg.hu. A másik lelőtt férfi, Magyarosi Árpád is kölcsönt kért.

MTI Világ

A bolíviai kommandós akció homályos háttere

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül lendültek akcióba Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén. Ami eddig biztos: Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert agyonlőtték, Mario Tadicot és Tóásó Elődöt őrizetbe vették.

hvg.hu Itthon

Amikor Eduardo Rózsa-Flores a Fidesszel kacérkodott

A Bolíviában lelőtt magyar származású „kalandor”, Eduardo Rózsa-Flores 2006-ban a pásztói Fideszt erősítette „kulturális szervezőként”, pártkötődésével egy interjúban is kérkedett, az igazság azonban az, hogy rövid úton tovább állt arra, amerről jött: a radikálisabb szervezetek felé.

hvg.hu Világ

Bolívia: az "utolsó KISZ-titkár" volt az egyik lelőtt férfi

Két magyar és egy ír férfit lőttek le a rendőrök, egy magyart pedig letartóztattak Bolíviában, mert a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni Evo Morales bolíviai elnök ellen. Az egyik magyar áldozat Eduardo Rózsa-Flores ("Chico"), a közismert kalandor és "hivatásos forradalmár", a Jobbik.net szerkesztője. Az áldozat egyik barátjától úgy tudjuk, az élve elfogott másik magyart megkínozták. Az ügynek számos tisztázaltan részlete van.

MTI Világ

Eltemették Rózsa-Florest

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa-Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár – jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

MTI Világ

Rózsa-Flores lelövése: konzuli, nem államközi ügy

Magyarország szerint a Bolíviában lelőtt és börtönbe került magyarok ügye továbbra is konzuli és nem államközi kérdés - hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Szelestey Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a bolíviai elnök szerint Magyarország is terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmez.

MTI/hvg.hu Világ

Tadic: Rózsa-Flores végezhetett a magyarokkal

Mario Tadic, a Rózsa-Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja azt gyanítja, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa-Flores végzett velük. A Tadic állításait kételkedve fogadó ellenzék szerint Tadic ügynök.

MTI Világ

Tóásó Előd ügyvédje az EU-hoz fordul

Az Európai Unióhoz készül fordulni a Bolíviában terrorista összeesküvés vádjával vizsgálati fogságban tartott Tóásó Előd magyar állampolgár ügyvédje - közölte szerdán a bolíviai sajtó.

MTI Itthon

Tóásó Előd a bolíviai veszélyekről írt egy ismerősének

Rózsa Flores Eduardo, Tóásó Előd és csoportja az Evo Morales ellen küzdő ellenzékhez tartozott, amely autonómiát akart Bolívia keleti részén - mondta hétfőn az MTI-nek a Székelyföldön lakó Nagy Attila, aki internetes barátságban volt Tóásó Előddel.

Világ

A bolíviai rezsim destabilizálása lehetett Rózsa-Floresék célja

Nemcsak a rendőrség, de a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is részt vettek azon a házkutatáson, amelyet a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores szurdokpüspöki otthonában tartottak szombaton - értesült a hvg.hu. Forrásaink szerint Rózsa-Flores valóban a bolíviai kormány ellen „dolgozhatott”, de csoportjával nem likvidálni akarta az elnököt; célja a rezsim destabilizálása, meggyengítése lehetett.

MTI Itthon

Santa Cruz védelmét szervezte Rózsa-Flores a tévés végrendelet szerint

Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről egy tavaly rögzített interjúban beszélt, amelyet a Magyar Televízió kedden sugárzott.

David Lynch rémálmokat inspirált

David Lynch rémálmokat inspirált

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Gyűszűt soha nem koptatott, de új üzleti modellel törne be a divatvilágba Rihanna

Gyűszűt soha nem koptatott, de új üzleti modellel törne be a divatvilágba Rihanna

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

Tízmilliárdosnál is nagyobb osztalékot vehetnek ki Vajna örökösei a kaszinós cégből

Tízmilliárdosnál is nagyobb osztalékot vehetnek ki Vajna örökösei a kaszinós cégből