szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Huszonhat év mután kiszabadult a börtönből az a szélsőjobboldali olasz terrorista, akit a bolognai pályaudvaron 1980-ban elkövetett robbantásos merénylet miatt ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre - írta hétfőn a Corriere della Sera.

A most 51 éves Valerio Fioravanti 26 évet töltött rács mögött. A bíróság annak idején több, rendőrök és ügyészek elleni merényletet is rábizonyított, amiért hatszor életfogytiglant szabott ki rá. Idő előtti szabadulását jó magaviseletének köszönhette.

Fioravanti az utóbbi öt évben "kijáró rab" volt: napközben a Nessuno tocchi Caino (Senki se bántsa Káint) nevű emberjogi szervezet székházában dolgozott, és csak éjszakára tért vissza a börtönbe.

Mint ügyvédje közölte, Fioravanti nem részesült ítéletének enyhítésében. Azért került szabadlábra, mert a törvény lehetőséget ad rá, hogy azok az életfogytigra ítélt foglyok, akik öt éven át "kijáró" státusban vannak, kiszabadulhassanak.

A bolognai pályaudvaron végrehajtott robbantás 85 ember halálát okozta, további kétszázan megsebesültek. Fioraventi és vádlott-társa, Francesca Mambro mindvégig tagadta, hogy köze volna a merénylethez.

A férfi szabadlábra helyezése felháborodást váltott ki az áldozatok rokonaiból. "Olaszországban olyan törvények vannak, amelyek a gyilkosokat védik - fakadt ki Paolo Bolognesi, a pályaudvaron meghalt 85 személy hozzátartozóit tömörítő szövetség elnöke. - Az áldozatok hozzátartozóiról viszont egyszerűen megfeledkeznek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ismét szabadlábon Szeva bácsi

Ismét szabadlábon a Magyarországon Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogiljevics, s az orosz ügyészség nyomozati osztálya határozatával egyben lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta az immár Szergej Snajder néven szereplő üzletembert és társát - jelentették hétfőn az orosz lapok.

MTI Itthon

55 milliós óvadékért szabadlábon a MÁV-ÁBE volt elnöke

Ötvenöt millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezték a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egykori elnök-vezérigazgatóját, Kiss Bálintot, akit társaival együtt egymilliárd forintos sikkasztással gyanúsítanak - erősítette meg a férfi ügyvédje csütörtökön.

Világ

Julius Meinl 100 milliós óvadékért szabadlábon

Nem tartották még 24 órát sem fogva a bécsi bankárt, Julius Meinlt, az egykori élelmiszerkereskedelmi család ötödik generációs vezetőjét, 100 millió euró kaució ellenében csütörtök délben szabadon is engedték.

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés