szerző:
hvg.hu

Az indiai rendőrség kötelékében szolgálók gyakran élnek vissza jogaikkal, lábbal tiporva az emberi jogokat, erőszakot, kínzást és illegális gyilkosságokat követve el, miközben saját munkakörülményeik is elkeserítőek – áll egy emberjogi szervezet friss jelentésében.

Az amerikai Human Rights Watch emberjogi szervezet kedden közzétett jelentése szerint alig változtak az indiai rendőrség körében bevett módszerek, eszközök és kiképzési technikák a gyarmati idők óta. Ezért arra szólítják fel az újdelhi kormányt, hogy tegyen érdemi lépéseket a rendőrség átalakítására, mely felvetésre azonban eddig nem reagált az indiai vezetés.

A BBC helyi tudósítója szerint hosszú és sokkoló a közzétett lista, melyen olyan tételek szerepelnek, mint önkényes fogva tartás, verések és kínzások vallatások során, ártatlan polgárok hidegvérű lelövése.

Rendőri túlkapások. Indiai módi
© AP
„Megkötötték a kezeimet és a lábaimat, majd a lábaim közé egy fa botot dugtak. Ezután ütni-verni kezdték a lábaimat gumibottal és közben rúgtak is” – fakadt ki a jelentés készítőinek egy utcai gyümölcsárus a Gangesz-parti Varanasi városából. „Addig vertek, amíg nem sírtam és nem kiáltottam segítségért, majd amikor már majdnem elájultam, felhagytak az ütlegelésemmel és megfordítottak. Azután vizet locsoltak az arcomra, majd elvesztettem az eszméletemet” – mesélte a kegyetlenkedéseket átélt áldozat.

A Human Rights Watch egy éven át nyolcvan különböző beosztásban lévő rendőrrel, hatvan meghurcolt polgárral, civil aktivistákkal és számos állami szakértővel készített interjúkat, melynek nyomán most közzétették a 118 oldalas jelentést. A szöveg szerint a rosszul felkészített és eszközökkel gyengén ellátott rendőrök gyakran szinte saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást.

A jelentés a rendőrök foglalkoztatásának kegyetlen feltételeire is kitér: sokszor heti hét napot dolgoznak 24 órás készültségben és gyakran mocskos barakkokban vagy sátrakban laknak a rendőrőrsök mellett. A Human Rights Watch szerint általános jelenség, hogy a rendvédelmi szerveknek dolgozók hosszú időre el vannak szakítva családjuktól, és otthonuktól távol teljesítenek szolgálatot, megfelelő járművek, mobiltelefon, nyomozáshoz szükséges technológiák, sőt, hivatalos papírok nélkül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ehető kézigránátokat tervez India

Nem okoz halált az az új indiai kézigránát, amelyről a BBC számolt be - a világ legerősebb chilijével megtöltött fegyver nem okoz halált, viszont képes bárkit harcképtelenné tenni. Ugyanakkor szükség esetén akár még a főzéshez is felhasználható a gránát tartalma.

hvg.hu/MTI Világ

17 halottja van a kigyulladt tűzijátékgyárnak India

Legkevesebb tizenheten meghaltak, és huszonegyen megsérültek, egy részük súlyosan, miután kigyulladt és összeomlott egy tűzijátékgyár a dél-indiai Tamilnádu szövetségi államban - közölte szerdán a helyi rendőrség.

MTI Gazdaság

India jelezte: gazdasága kezd magához térni

Egyre nagyobb reménységgel tekint a világ a feltörekvő országokra, mint a globális válságból való kilábalás éllovasaira. Kína után India is jelezte, hogy gazdasága kezd magához térni, s az idén a növekedés elérheti a 7 százalékot.

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?