szerző:
MTI

Grúzia kemény válaszra számíthat, ha folytatja provokációit Dél-Oszétia ellen - hangsúlyozza az orosz külügyminisztérium egy közleményben, amelyet moszkvai közlés szerint a genfi leszerelési konferencián tettek közzé szerdán.

A tanácskozáson felszólalva Valerij Losinyin orosz küldöttségvezető kijelentette: amennyiben Grúziában egyes forró fejűek provokációkkal akarnak megemlékezni az egy évvel ezelőtti Dél-Oszétia elleni agresszió bukásáról, "határozott és kemény" választ fognak kapni.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódnak a fegyverszállítások a potenciális válságövezetbe, s hogy a grúz fél újra lő dél-oszétiai célpontokat. Aggasztónak nevezte, hogy a grúz vezetés újra revansista hangokat hallat, ami arról tanúskodik, hogy Miheil Szaakasvili elnök, s azok, akik mögötte állnak, nem tudták levonni a megfelelő következtetéseket a tavalyi eseményekből.

Ugyancsak szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: a grúziai vezetés a jelek szerint nem szándékozik letenni a Dél-Oszétia elleni provokációkról. A Vesztyi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Lavrov úgy vélte: Szaakasvili továbbra is a legkülönfélébb módszerekkel igyekszik destabilizálni a helyzetet.

Lavrov szerint Moszkva a tavalyi fegyveres konfliktus előtt nem tervezte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését, s csak a két terület lakosságának védelme érdekében tette meg ezt a lépést. A külügyminiszter elmondta, hogy az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelezték a Dél-Osztia elleni támadást, illetve azt, hogy hasonló várható Abházia ellen is, továbbá hogy az orosz katonák kizárólag katonai célpontokat támadtak Grúziában, s hozzátette: mindez szerepel az ENSZ jelentéseiben is, amelyek Szaakasvilit teszik felelőssé a dél-oszétiai fegyveres cselekmények kezdeményezéséért.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélte: Grúziával kapcsolatban ugyan továbbra is eltérnek Moszkva és nyugati partnerei nézetei, de ez már nem zavarja a kapcsolatokat, azok fejlődését. Végül Lavrov azt mondta, Szaakasvili hadd üljön a helyén, amíg ez megfelel a grúz népnek, de "vitatható, hogy egy agresszornak van-e erkölcsi joga ahhoz, hogy egy általa demokratikusnak minősített állam élén álljon".

Annatalij Nogovicin, az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnoka közben kijelentette: ha Grúzia ismét agresszióra vállalkozna, megfelelő válaszban részesül. Sajtóértekezletén Nogovicin hangsúlyozta, hogy folytatódnak a fegyverszállítások a térségbe, aggasztó az ütem, ahogyan helyreállítják a grúz hadsereg harcképességét, s a katonákat az észak felőli támadás visszaverésére, újra ellenségképet alkotva Oroszországról.

A vezérezredes elmondta: Moszkva sokat vár a térségben dolgozó EU-misszió két hónap múlva esedékes jelentésétől, egyebek közt választ arra, hogy milyen intézkedések várhatók az agresszor ellen. Nogovicin történelmi példákat hozott fel az ilyen szankciókra.

Szerdai orosz közlés szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden telefonon köszöntötte fel amerikai kollégáját, Barack Obamát, s egyebek mellett megállapították, hogy a Kaukázusban feltétlenül csökkenteni kell a feszültséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Saját gépeinek felét az orosz légvédelem lőtte le Grúzia felett?

A Moszkva által elismertnél több, összesen hat harci repülőgépet veszített az orosz hadsereg a Grúziával tavaly nyáron vívott villámháborúban, s szakértők szerint a gépek felét az orosz és a vele szövetséges déloszét légvédelem lőtte le véletlen "baráti tűzben" - írták pénteken orosz lapok, hozzátéve, hogy az orosz vezérkar ezt cáfolja.

MTI Világ

Provokációval vádolja Grúziát az orosz külügyminiszter-helyettes

Az orosz külügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg Grúziát, hogy "provokációkra" készül a két ország közötti tavaly augusztusi fegyveres konfliktus közelgő első évfordulóján. Grigorij Karaszin egyúttal jelezte: Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy gátat szabjon Tbiliszi "bosszúálló törekvéseinek".

MTI Világ

Pokolgép robbant egy grúz vasútvonalon

Robbanás történt kedden hajnalban egy vasúti pályán Grúzia nyugati részében, Zugdidi körzetében, de a síneket rövid idő alatt helyreállították - közölte a grúz vasutak képviselője.

MTI Világ

Maradnak az EU katonai megfigyelői Grúziában

Az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa hétfőn Brüsszelben meghosszabbította az EU tűzszüneti megfigyelőinek grúziai küldtetését, elhatározta, tanulmányozza az szomáliai átmeneti kormánynak biztonsági téren nyújtandó támogatás lehetőségét és szankciókat fogadott el a májusban újabb atomkíséretet végrehajtó Észak-Korea ellen.

MTI Világ

Orosz-grúz pengeváltás a háború első évfordulója kapcsán

Oroszország konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Grúzia ismételt felfegyverkezését a tavalyi orosz-grúz háborút követően - jelentette ki csütörtökön, Moszkvában Grigorij Karaszin. Az orosz külügyminiszter-helyettes Szaakasvili grúz elnök azon kijelentésére reagált, mely szerint megállíthatatlan országa NATO-csatlakozása.

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Elégedetlen a szakszervezet munkájával az orvosi kamara, ezért csinálnak egy sajátot

Elégedetlen a szakszervezet munkájával az orvosi kamara, ezért csinálnak egy sajátot

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

A Greenpeace a Fülkében: A magyar klímastratégia nem reagál a klímaválságra

A Greenpeace a Fülkében: A magyar klímastratégia nem reagál a klímaválságra

Ma döntenek a győriek Borkai Zsolt utódjáról

Ma döntenek a győriek Borkai Zsolt utódjáról