szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint Szlovákiában létezik cigánybűnözés. A kifejezést azonban a legtöbb országban a szélsőjobboldali szervezetek tagjai használják, és a szakemberek szerint ez a rasszizmus erősödését vonhatja maga után - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

"Senki nem hunyhat szemet afölött, hogy cigánybűnözés létezik. De nem csak bűnözésről beszélünk, gyakran az egyes csoportok viselkedése okoz gondot a községekben vagy a roma telepeken" – jelentette ki a lap szerint Kalinák pénteken egy sajtóbeszélgetésen.

A cigánybűnözés fogalmát nagyon óvatosan kell kezelni – véli Laco Oravec, a Milan Simecka Alapítvány programigazgatója. Attól tart ugyanis, hogy a lakosság ezt az egész roma kisebbségre kivetíti. "Az ilyen leegyszerűsítés nem szolgálja a többség és a kisebbség viszonyát, sőt elősegíti az általánosítást, sokan azt mondhatják, hogy minden roma bűnöző, ami nagyon káros lehet" – szögezte le Oravec.

Ugyanakkor úgy véli, hogy nem kell védeni az olyan súlyos bűncselekményt, mint amilyen például (a szlovákiai)Szentmihályfalván történt. "Figyelembe kell venni azt is, hogyan élik meg ezt a helyi lakosok, akik napi szinten szembesülnek a bűnözéssel" – mondta a szakember.

A szlovák kormány erő alkalmazásával szeretne javítani a roma telepek környékének biztonságán, Kalinák szerint 300 emberrel bővítik a rendőrség állományát. A belügyminiszter megerősítené a járőröket azokban a körzetekben, ahol nagyobb roma közösségek élnek és gyakoriak a konfliktusok.

Robert Fico kormányfő szerint is sok a roma bűnöző. "Nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a romák lelkén szárad a bűnesetek nagy része, ha számukat és a lakossághoz viszonyított arányukat nézzük. Elég kinyitni az ajtót egy börtönben. Már maga az elítéltek hovatartozása is megmutatja, hogy Szlovákia számára ez komoly probléma" – fogalmazott a miniszterelnök az Új Szó szerint.

A nemzetiség Szlovákiában is "vállalás" kérdése, nem tudni tehát, hogy a kormányfő honnan tudja, az elítéltek mely kisebbséghez tartoznak - jegyezte meg az Új Szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára