szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilatkozatban tiltakozott a szlovák államnyelvtörvény módosítását bíráló magyarországi "kampány" ellen szlovák értelmiségiek egy csoportja. Őket pozsonyi lapok gyakran illetik a nacionalista, illetve a szélsőségesen nacionalista jelzővel.


A hétfőn közzétett nyilatkozatot a szlovák kormánykörökhöz és a Matica Slovenská hazafias kulturális szervezethez közel álló személyek írták alá, 68 értelmiségi. Az aláírók többségét pozsonyi szlovák lapok gyakran illetik a nacionalista, illetve a szélsőségesen nacionalista jelzővel.
    
"A Magyar Koalíció Pártja, a Híd párt és a szlovákul író sajtó egy része a hagyományos módon, illojálisan és értelmetlenül csatlakozott a kampányhoz. Elutasítjuk ezt a kampányt, mert hazugságra épül, azzal a céllal, hogy félretájékoztassa az állampolgárokat: az államnyelvtörvény valódi tartalmáról ugyanis semmit sem mond" - áll a nyilatkozatban.
    
A dokumentum aláírói azt állítják, hogy a Magyar Köztársaság, a magyar kulturális, tudományos és egyházi szervezetek egybehangolt kampányt folytatnak az államnyelvtörvény módosítása ellen.
    
A Matica Slovenskához közeli értelmiségiek felháborodásuknak adtak hangot afelett, hogy a magyar oldalról elhangzó bírálat - a "rendkívül agresszív" és "külföldről szervezett politikai indíttatású kampány" - úgymond kétségbe vonja a szlovák nyelvnek, mint államnyelvnek a társadalmat egyesítő funkcióját, a szlovákiai demokrácia alapelveit és az ország szuverenitását, célja pedig "a szlovák társadalom etnikai alapú megosztása és az ország alkotmányos rendjének megzavarása". 
    
"Az ilyen politikai és sajtókampányt két szuverén ország, a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság viszonyában megengedhetetlennek tartjuk" - áll a dokumentumban. Az aláírók szerint furcsa, hogy ilyen "kampányra" két szövetséges állam között kerül sor.  
    
"Felszólítjuk a Szlovák Köztársaság kormányát és a szlovák parlamentet, hogy a Szlovák Köztársaság szuverenitását, s ezen belül a nyelvi szuverenitást is megkérdőjelező összes kísérletet utasítsák vissza, s következetesen valósítsák meg a törvény életbe léptetését" - zárul a nyilatkozatot.
    
Az aláírók közt szerepel mások mellett Augustín Marián Húska (közgazdász, Vladimír Meciar volt kormányának minisztere), Drahoslav Machala (újságíró, Robert Fico kormányfő tanácsadója), Jozef Bob (a Matica Slovenská történeti intézetének igazgatója), Frantisek Vnuk (történész), Ladislav Tazky (író), Ján Kacala (nyelvész), Eva Kristínová (színésznő).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sme: nemzetközi téma lehet a nyelvtörvényből

A Sme című liberális szlovák napilap szerint Pozsony az államnyelvtörvénnyel lehetőséget adott Budapestnek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését a kétoldalú szintről európai szintre emelje.

MTI Itthon

Sólyom: a nemzetközi joggal ellentétes a nyelvtörvény

Az államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn az MTI-vel.

MTI Világ

Pozsonyban a nyelvtörvényről: megalapozatlan magyar nyilatkozatok

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerint a magyar politikusok azzal, hogy megalapozatlan értesüléseket közölnek a szlovák államnyelvtörvényről, maguk is "kiadósan hozzájárulnak" ahhoz, hogy a védhetetlen törvény szlovák védelme sikeres legyen.

MTI Világ

Hágáig mennek a magyarok a szlovák nyelvtörvény miatt

Magyar delegáció utazik szerdán Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden este az MTV Az Este című műsorában. A tárcavezető szerint erős túlzás a szlovák kormányfő nyilatkozata az ügyben.

MTI Világ

Sme: a nyelvtörvény a kormánynak, de nem Szlovákiának az érdeke

Senkit sem lepett meg Szlovákiában, hogy az államfő aláírta az államnyelvtörvény módosítását. Nem ez az első eset, hogy Ivan Gasparovic olyasmit írt alá, ami érdeke a kormánykoalíciónak, de nem érdeke Szlovákiának - írta hétfői kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

MTI Világ

Balázs: az ENSZ-hez fordul az ország a szlovák nyelvtörvény miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt - mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn az MTI kérdésére, azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken