szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pakisztáni tálibok két parancsnoka beismerte kedden, hogy vezérük hetekkel ezelőtt meghalt egy amerikai légicsapásban. Ezt eddig tagadták a szélsőségesek.

Baitulla Mehszúd a forrás szerint az augusztus 5-én az apósa házára irányított, pilóta nélküli  robotrepülőgépek támadásának lett áldozata. A pakisztáni hírszerzés szerint a légicsapásban meghalt Mehszúd felesége, a terroristavezér egyik fivére és hét testőre is. 
   
A tálibok heteken át azt állították, hogy Mehszúd csak gyengélkedik. Kedden az utódjául megválasztott  Hakimulla Mehszúd és Vali-ur-Rehman, egy másik tekintélyes tálib parancsnok felhívta az amerikai hírügynökséget, és megerősítette a halálhírt. A telefont közösen használták, mert azt akarták, hogy a tudósító felismerje a hangjukat. Azt mondták, hogy Mehszúd csak vasárnap halt bele a sérüléseibe.
   
Az Egyesült Államok márciusban ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Mehszúdra, s ezt Iszlámábád - átszámítva - további 615 ezer dollárral fejelte meg. A feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló férfi az egyes számú közellenség volt Pakisztánban; a helyi hatóságok azt gyanítják, hogy ő állt az elmúlt két évben a dél-ázsiai országban végrehajtott számos öngyilkos merénylet, lefejezések és egy sor más gyilkosság mögött. A hatóságok az ő számlájára írják egyebek közt azt a 2007. decemberi merényletet is, amelyben életét vesztette Benazir Bhutto korábbi pakisztáni kormányfő. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rendőrparancsnokot gyilkoltak a tálibok

Tálib lázadók megöltek egy kerületi rendőrparancsnokot és két munkatársát szerdára virradóra Afganisztánban, a korábban viszonylag nyugodt északi országrészben.

MTI Világ

A tálibok kormányhivatalokat támadtak

Kormányhivatalokat támadtak hétfőn tálib lázadók Afganisztánban, a fővárostól, Kabultól délre - közölték tisztségviselők és helybéliek.