szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ausztrál hatóságok elutasították a "Dragan kapitány" néven ismertté vált, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt egykori szerb szabadcsapatvezér kiadatását Horvátországnak.

A sydneyi központi kerületi bíróság 2007 áprilisában úgy határozott, hogy Dragan Vasiljkovic kiadható Horvátországnak. A gyanúsított fellebbezett ez ellen, de idén februárban az ausztrál szövetségi bíróság egyik bírája elutasította a fellebbezést. A teljes összetételű szövetségi bíróság azonban szerdai döntésében méltányolta a beadványt, mert úgy ítélte meg, hogy a férfi kiadatása esetén "fennállna a komoly vagy valódi veszélye" annak, hogy a horvát hatóságok előítéletesen kezelnék az ügyét.

A bíróság elrendelte Vasiljkovic szabadon engedését, de péntekre halasztotta ennek végrehajtását, időt adva a Horvátország nevében eljáró ügyvédeknek arra, hogy ha akarnak, fellebbezhessenek e bírósági döntés ellen.

A horvát hatóságok azzal vádolják Vasiljkovicot, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Vasiljkovic 15 éves korában települt ki Ausztráliába, majd a horvátországi háború idején visszatért a Balkánra, létrehozta a "knindzsák" néven ismertté vált szerb félkatonai alakulatot. A Milosevic-érában Vasiljkovic az ellenzékhez csatlakozott, és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt tanúskodott Slobodan Milosevic volt jugoszláv és szerb elnök ellen. Zágráb 2006 elején kérelmezte a délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó "Dragan kapitány" kiadatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!