szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovákia iránti lojalitás hiányával vádolta meg egy vasárnapi televíziós vitaműsorban Csáky Pált a szlovák kulturális miniszter.

„Legyen ön lojális a Szlovák Köztársasághoz” – szólt rá Marek Madaric emelt hangon a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökére a közszolgálati Szlovák Televízióban, amikor a szlovákiai államnyelvtörvény-módosításáról és az annak következtében a szlovák-magyar kapcsolatokban kialakult feszültségről vitatkoztak. Az MKP elnöke erélyesen kikérte magának, hogy Madaric lojalitás-hiánnyal vádolja, s visszautasította azt is, hogy a magyar fél hazugságokat terjeszt a nyelvtörvényről. „Madaric úr fiatalnak néz ki, de nézetei kétszáz évesek” – vágott vissza a magyar politikus.

A helyenként indulatos vitában Csáky rossznak és magyarellenesnek minősítette a jogszabályt, amelyet szerinte a legjobb lenne semmisnek nyilvánítani. Madaric úgy vélte, hogy a jogszabály teljes mértékben rendben van, egyetlen célja, hogy Szlovákiában mindenki mindenütt megértesse magát szlovák nyelven, s emellett a kisebbségi nyelvhasználatot nem érinti. Szerinte csupán a magyar fél - a szlovákiai magyar pártok és Budapest együttesen - kelt körülötte alaptalanul hisztérikus hangulatot.

Az MKP felajánlását, hogy szívesen bekapcsolódik a júniusban elfogadott nyelvtörvény-módosítás módszertani végrehajtó utasításainak kidolgozásba, Madaric újra elutasította, illetve feltételhez kötötte. „Csak akkor lehetne szó erről, ha nyilvánosan visszavonják a nyelvtörvényről terjesztett hazugságokat” – húzta alá a miniszter. Csáky megismételte: a nyelvtörvény félelmet váltott ki a társadalomban, s a jogszabályt vissza kellene vonni. 

A szlovák-magyar kapcsolatok volt a fő témája a Markíza kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorának is. „A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) programszerűen visszaél a szlovák magyar kapcsolatokkal” – hangsúlyozta Bugár Béla, a nemrégiben alakult Híd-Most párt elnöke. A mai problémák gyökereit abban kell keresni – hívta fel ismételten a figyelmet Bugár –, hogy a Smer koalíciós partnernek bevette a Robert Fico vezette kormánykoalícióba a nacionalista Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Ugyanakkor a szlovák-magyar viszály szításával a Smer „igyekszik elterelni a figyelmet a koalíció korrupciós botrányairól” – mutatott rá a szlovákiai magyar politikus.

Vitapartnere, Robert Kalinák belügyminiszter viszont azt állította, hogy a szlovákiai és a magyarországi magyar politikai erők a felelősek a két ország  megromlott viszonyáért, mert hazugságokat és valótlanságokat állítanak és terjesztenek a nyelvtörvényről, holott az szerintük rendben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!