szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyors afganisztáni csapatkivonás nem megoldás a NATO számára, az ottani növekvő politikai és biztonsági gondok ellenére sem - mondta Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetségi főtitkára szerdán az amerikai Norfolkban.

"Mindaddig Afganisztánban kell maradnunk, amíg szükséges, és maradunk is, amíg szükséges" - jelentette ki a NATO-főtitkár. Bár a háborús erőfeszítések nem járnak olyan gyors eredménnyel, mint azt néhányan remélték, de a táliboknak nincs esélyük arra, hogy újra hatalomra kerüljenek, és a terroristák sem találnak menedéket, ahonnan fenyegethetnék a világot - mondta a főtitkár.

Rasmussen úgy fogalmazott, hogy az afganisztáni küldetésről folyó nyilvános vita "rossz irányt vett", valószínűleg azért, mert a tálib támadások áldozatokat követelnek a szövetséges erők körében. Azt mondta, aggodalmat keltenek azok az állítások, amelyek szerint az augusztus 20-i afgán elnökválasztáson csalások történtek. Sokan, sok országban úgy érzik, a NATO nem tud elég gyors haladást elérni - mondta.

A NATO-küldetés bírálói szerint a NATO-légicsapások polgári áldozatai és az elnökválasztásokon elkövetett tömeges visszaélések aláássák a Nyugat által támogatott kabuli kormány legitimitását. Rasmussen szorgalmazta, hogy az afgán kormány vállaljon nagyobb szerepet a biztonság, az egészségügy, az oktatás és a fejlesztés terén. Leszögezte: bár a nyugati katonai küldetés nehéz és költséges, a 28 országból álló védelmi szövetségnek sokkal nagyobb árat kellene fizetnie, ha a csapatok távoznának Afganisztánból. Nem engedhető meg, hogy Afganisztán merényleteket tervező terroristák gyűjtőhelyévé váljon, Pakisztánban és Közép-Ázsiában bizonytalanság legyen úrrá, és a szélsőségesek világszerte felbátorodjanak. Megítélése szerint a NATO-küldetés sikere alapvetően fontos Afganisztán, a térség és az észak-atlanti szövetség biztonsága szempontjából.

Az Afganisztánban harcoló nemzetközi haderő nagyjából kétharmada a NATO kötelékében szolgál. Rasmussen abból az alkalomból látogatott a NATO Szövetségi Átalakítási Parancsnokság (ACT) központjába a virginiai Norfolkba, hogy annak élén történelmi parancsnokváltás történt. James Mattis amerikai tengerészgyalogos altábornagyot Stéphane Abrial, a francia légierő tábornoka váltja. A NATO 60 éves történetében először fordul elő, hogy egy észak-amerikai NATO-parancsnokságnak nem amerikai tábornok áll az élén. Az ünnepségre a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó hangáröblében került sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új főtitkára van a NATO-nak

Új főtitkára van az észak-atlanti szervezetnek: az 56 éves Anders Fogh Rasmussen szombaton átvette a NATO-főtitkár hivatalát elődjétől, Jaap de Hoop Scheffertől.