szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezren vonultak föl helyi idő szerint szombaton Washingtonban, tiltakozva az amerikai kormány tervezett egészségügyi reformja ellen.

Ez a tüntetés volt az egyik legnagyobb tiltakozó akció Barack Obama ellen az elnök év eleji hivatalba lépése óta. A tiltakozók szerint a tervezett reform ugrásszerűen megnöveli az állami kiadásokat, és túlságosan kiterjeszti az állami szerepvállalást. Volt, aki azt mázolta saját készítésű transzparensére, hogy Obama a szocializmus felé akarja vezetni az Egyesült Államokat.
   
Obama egy minnesotai baseballstadionban választási kampányeseményre emlékeztető rendezvényen azt mondta, a reform bírálói közül sokan "félelmeket terjesztenek, ahelyett, hogy kiállnának egy komoly vitára". Szombaton, szokásos heti rádióbeszédében is a reform mellett érvelt, többek között utalt egy pénzügyminisztériumi jelentésre, amely szerint a 65 éven aluli amerikaiak fele a következő tíz évben elveszíti a betegbiztosítását, ha nem reformálják meg a rendszert.
   
Az amerikai elnök szerdán a kongresszus előtt gyújtó hangú beszédben érvelt az egészségügyi reform mellett; elviselhetetlennek nevezte, hogy 46 millió amerikainak ne legyen egészségbiztosítása. A republikánusok és a Demokrata Párt konzervatív szárnya ugyanakkor azzal riogat, hogy az állami egészségbiztosítás bevezetése az egész szektor államosításával fenyeget. Egyúttal figyelmeztettek arra, hogy "elszabadulhatnak" a reformra fordított kiadások.
   
A szombati tiltakozás szervezői és más, pénzügyi értelemben konzervatív csoportok a kisebb adóterhelés és a nagyobb költségvetési fegyelem hívei, és azt szeretnék, ha a kormányzat a lehető legkisebb mértékben avatkozna be az amerikaiak életébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Associated Press Világ

Obama lehülyézett egy rendőrt – majd meghívta egy pofa sörre

James Crowley őrmester félreértés áldozataként Henry Lewis Gates fekete harvardi professzort saját lakása előtt letartóztatta, megbilincselte, az őrszobára kísérte, később elengedte. Obama a remdőrt lehülyézte, rasszizmust emlegetett, a cambridge-i rendőrség tiltakozott. Obama visszaszívta a sértést és a két szereplőt egy baráti sörre meghívta a Fehér Házba.

MTI Világ

Medvegyev-Obama csúcs: még nincs rakétamegállapodás

Nem született konkrét megállapodás a moszkvai Medvegyev-Obama csúcstalálkozó hétfői első napján a rakétavédelmi rakétarendszerekkel kapcsolatos együttműködésről - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Azonban aláírták a hadászati atomfegyverek csökkentésére vonatkozó keretmegállapodást.