szerző:
MTI

A britek nagy többsége Írországhoz hasonlóan népszavazást akar az uniós intézményi reformokra kidolgozott lisszaboni szerződésről, és a választók egy jelentős kisebbsége azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból – ez derül ki a The Sunday Telegraph országos felmérésből.

A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 70 százaléka azt várja az ellenzéki Konzervatív Párttól, hogy – ha a jövő tavaszi választásokon hatalomra kerül – korábbi ígéretének megfelelően írjon ki referendumot a szerződésről. A felmérésből kitűnik, hogy még a kormányzó Munkáspárthoz közelebb álló brit választók 64 százaléka is népszavazást pártolna tory győzelem esetén.

A kibővített EU működésének szabályozására kidolgozott, eredeti alkotmányos szerződésről az 1997 óta kormányzó Munkáspárt is referendumot ígért, de a tervezet a holland és a francia népszavazásokon elbukott, mielőtt a brit szavazást kiírták volna. Az alkotmányos tervezet helyébe lépő lisszaboni szerződésről azonban a Labour szerint nem kell referendumot tartani, mert az már nem ölti alkotmány formáját. A konzervatív ellenzék mindazonáltal úgy tartja, hogy a lisszaboni szerződés jórészt csak a nevében különbözik a korábbi alkotmányos tervezettől, tartalmában szinte megegyezik azzal, és ezért népszavazást kell tartani róla.

A toryk ugyanakkor az utóbbi időszakban már igyekeznek enyhíteni szóhasználatukat ebben a kérdésben; a hivatalos, ám tartalmában eddig nem részletezett álláspont most az, hogy a párt „nem marad tétlen szemlélője” a szerződésnek, ha az a konzervatívok hatalomra kerülése idején már hatályos lesz. A brit referendum kiírása az EU-szerződés szinte biztos bukását jelentené, mivel a felmérések szerint a brit választók kétharmada elutasítja a dokumentum törvénybe iktatását.

Mindazonáltal sok brit elemző vélekedik úgy, hogy Nagy-Britanniának nem lenne maradása az EU-ban, ha az euróövezeti és a schengeni csatlakozás elvetése után a lisszaboni szerződést is megtorpedózná.

A The Sunday Telegraph által ismertetett új közvélemény-kutatás szerint azonban a britek jelentős része nem is bánná a kivonulást az EU-ból: a felmérésébe bevont választók 40 százaléka helyesnek tartaná, ha Nagy-Britannia feladná uniós tagságát. Igaz ugyanakkor, hogy az abszolút többség még mindig a bennmaradást támogatja: 55 százaléknyian mondták azt, hogy Nagy-Britannia érdekeit az EU-tagság szolgálja a legjobban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Német koalíciós botrány a lisszaboni szerződés miatt

Megbotránkozást váltott ki a Német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) a kisebbik konzervatív párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Európa-politikája, mivel a párt közleményben a lisszaboni szerződést a német uniós pozíció gyengítéseként értelmezte.

MTI Gazdaság

Vértes: a lisszaboni stratégia céljai jók, az eszközök elégtelenek

Az Európai Unió 2000-ben elfogadott lisszaboni stratégiája ambiciózus, jó irányba mutató célokat tartalmaz, ám hiányoznak a célok megvalósításához szükséges praktikus és hatékony eszközök - vélekedett Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az intézet által szervezett konferencián.

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

66 számítógépet gyilkoltak le egy nap alatt ezzel a spéci pendrive-val

66 számítógépet gyilkoltak le egy nap alatt ezzel a spéci pendrive-val

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne

Videó: a földrengés miatt úgy zúdult le a víz a felhőkarcolóról, mintha vízesés lenne

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi