szerző:
MTI/hvg.hu

A JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatójával, valamint a Citigroup elnökével is tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn New Yorkban. A pénzügyi befektetők tájékozódtak a magyar gazdaság helyzetéről.

A magyar kormányfő - aki az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából érkezett az amerikai városba - a több mint egy tucatnyi bankvezető előtt röviden ismertette, hogyan hatott tavaly október óta a globális pénzügyi-gazdasági válság Magyarországra és összefoglalta az új kormány válságkezelő intézkedéseit, valamint azok eredményeit.
    
A befektetők érdeklődtek az EU-alapok felhasználásáról, különös tekintettel a Jeremie befektetési programra. A felek részletesen értékelték az ország versenyképességét, illetve lehetőségeit a válság elmúlása utáni időszakban - mondta a kormányszóvivő.
    
Mekkora mozgástér lehet?

Bajnai Gordon miniszterelnök
A befektetők képben voltak Magyarországgal kapcsolatban
© Stiller Ákos
Hogy milyen lesz a helyzet a választások után, arról azt mondta: szerinte a majdani kormánynak sem lesz sokkal nagyobb mozgástere, részben azért, mert az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektető közösség. Másrészt a jelentős mennyiségű devizahitel miatt érzékeny politikai kérdés a forint árfolyama, ezért meg lesz kötve az új kormány keze - fejtette ki, s hozzátette, folytatni kell Magyarország versenyképességének javítását.
    

Hol rontottuk el?

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, miért vált Magyarország Európa egyik mintaországából sereghajtóvá, kitért arra: a 2002-es választási küzdelem előtti ígérgetési verseny a 13. havi nyugdíj bevezetésével, a közszolgálati alkalmazottak bérének 50 százalékos emelésével hiba volt. S miután Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, ezt csak adóemeléssel, az elvonások növelésével lehetett fenntartani. Emiatt gyengült az ország versenyképessége, a külföldi befektetők más piacokat kerestek.

Részmunkaidő, távmunka

Az egyik bank képviselője arról érdeklődött, miért nem hoz a magyar kormány intézkedéseket, hogy a fiatal anyák távmunkával vagy részmunkaidős foglalkoztatással visszatérjenek a munkaerőpiacra. A kormányfő kifejtette, több ilyen kezdeményezés is van, például a közszolgálati szférában ezentúl kötelező lesz elfogadni, ha az anya részmunkaidőben kíván dolgozni, a munkáltató köteles az anyát visszafogadni.
    
Struktúra és korrupció

A New York-i üzleti élet képviselői érdeklődtek a magyar bankszektor tulajdonosi szerkezete felől is, Bajnai Gordon tájékoztatta őket, hogy az 80 százalékban külföldi tulajdonban, nagy nemzetközi bankok kezében van.
    
Egy kérdés arra vonatkozott, mit lehet kezdeni Magyarországon a korrupcióval és hogyan lehetne javítani az átláthatóságon. A miniszterelnök kifejtette, több intézkedést tettek ez ügyben, igyekeznek visszaszorítani a korrupciót és minél több ügyet átláthatóan és a nyilvánosság előtt kezelni.
    
A banki vezetők arra is kíváncsiak voltak, hogyan érinti Magyarországot az, hogy Washington feladta korábbi közép-európai rakétatelepítési tervét? Bajnai Gordon ennek kapcsán úgy foglalt állást: ő a tényeken alapuló elemző munka híve, és ha az amerikaiak megállapították, hogy Irán még nem képes nagy hatótávolságú rakéták indítására, s ezért felesleges ilyen elhárító rendszert telepíteni, akkor ő ezt elfogadja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Ez lesz az utolsó válságbüdzsé, Bajnai szerint

Ha jól tesszük a dolgunkat, ez az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében, legalábbis a mostani gazdasági válság tekintetében - mondta Bajnai Gordon szezonnyitó parlamenti beszédében hétfőn. A Fidesz szerint a kormény miatt instabil az ország. Az SZDSZ szerint ez a kormány stabilizálta az országot. Évadnyitó a Kossuth téren.

MTI Világ

New Yorkba utazott Bajnai Gordon

Bajnai Gordon miniszterelnök ötnapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba, New Yorkba utazott vasárnap. A delegáció tagja Balázs Péter külügyminiszter is.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán: „Gyurcsány irányít, Bajnai a dublőr”

Pénteken három óra után megkezdődött a Fidesz politikai évadnyitó gyűlése Budapesten, a Millenárison; a rendezvényen a napi aktuális kérdéseket és az elkövetkező időszak feladatait tekintik át.

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot