szerző:
MTI

Barack Obama amerikai elnök vasárnap reményét fejezte ki, hogy az új európai rakétavédelmi tervtől Oroszország kevésbé lesz "paranoiás", de tagadta, hogy Moszkva kiengesztelése kedvéért mondott volna le a korábbi rakétapajzsról.

Obama vasárnap a CBS, az NBC, az ABC, a CNN és a Univision amerikai televízióban is szerepelt, s interjúiban kijelentette, hogy csütörtökön bejelentett döntése nem Moszkvának tett engedmény. "Arról döntöttünk, hogyan tudjuk a legjobban megvédelmezni az amerikaiakat, Európában lévő csapatainkat és a szövetségeseinket" - mondta az amerikai elnök.

"Ha ennek az a mellékterméke, hogy az oroszok kevésbé paranoiásnak érzik magukat és készek lesznek hatékonyabban együttműködni velünk az iráni ballisztikus rakétaveszély vagy az iráni atomprogram kérdésében, ez csak további haszon" - szögezte le Obama. Az amerikai elnök hangsúlyozta: nincs határideje az amerikai erők Afganisztánból történő kivonásának. "Nem olyasvalaki vagyok azonban, aki hisz más országok határozatlan idejű megszállásában" - tette hozzá.

Az elődje, George Bush elnöksége idejéből örökölt afganisztáni konfliktus és az iraki háború jelentős kihívást jelent Barack Obama számára. Az elnök elrendelte további 21 ezer katona Afganisztánba vezérlését az ott állomásozó 68 ezer fős amerikai kontingens erősítésére. Obama szerint a szigorúan összpontosított afganisztáni háborús stratégia lehetővé teszi majd Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének elfogását is.

A CNN és az NBC kérdésére válaszolva Obama közölte: az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztás súlyos kérdéseket vet fel. "Csalásokról érkeztek jelentések, és ez első látásra súlyosnak tűnik" - szögezte le. Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel kapcsolatban Obama kijelentette: Bill Clinton volt elnöknek az volt a benyomása, hogy egészséges, és ismét a kezébe vette a gyeplőt.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét volt igazgatójának kérésével kapcsolatban, hogy állítsa le az állítólagos kihallgatási visszaélések ügyében folyó vizsgálatokat, Obama leszögezte: "Senki sem áll a törvények felett".

A CBS-nek nyilatkozva Obama hangsúlyozta: tartani tudja kampányígéretét, hogy az egészségügyi reform miatt nem emelkedik az évente kevesebb mint 250 ezer dollárt keresők adója. Mint mondta, a szükséges költségeket a pazarlás és jelenlegi rendszer visszásságainak megszüntetésével lehet biztosítani.

A gazdasági válság kapcsán az amerikai elnök megjegyezte: valamennyi jel arra utal, hogy az amerikai gazdaságban megindult a növekedés, de egészen a jövő évig még mindig nem lesz elég újonnan teremtett munkahely. "A következő pár hónapban a foglalkoztatás helyzete várhatóan nem fog jelentősen javulni, sőt némileg rosszabbodhat is" - mondta. Hozzátette: csak ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a lakosság növekedésével, havonta 150 ezer új munkahely megteremtése szükséges.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Medvegyev üdvözölte a rakétapajzsról hozott amerikai döntést

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön üdvözölte és felelősségteljesnek nevezte amerikai kollégájának döntését, miszerint az Egyesült Államok lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, s helyette új rakétavédelmi megközelítést tesz magáévá.

MTI Világ

A csillagháborús tervtől Obama rakétapajzsáig

Az iráni fenyegetés ellensúlyozására szolgáló rakétapajzzsal kapcsolatban Obama elnök által csütörtökön előterjesztett új terv fejtetőre állítja Ronald Reagan csillagháborús elképzelését. Ahelyett, hogy az Egyesült Államok kontinentális térségének védelmére koncentrálna, Európa és a Közép-Kelet védelmére összpontosít – mutatott rá a The New York Timesban publikált elemzésében a David E. Sanger és William J. Broad szerzőpáros.

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok