szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hírek szerint szeptember ötödikén egy kanadai halász több mint 21 kilós szivárványos pisztrángot fogott egy tóból, melybe egy halfarmról korábban genetikailag módosított halak szöktek meg – írja a Wired.

A híradások szerint Sean Konrad saskatchewani halász egy 21,7 kilós halat fogott a Diefenbaker tóból. A tó különlegessége, hogy a hírek szerint  korábban egy közeli halfarmról genetikailag módosított pisztrángok szöktek meg oda. A tudományos kísérlet célja az volt, hogy a lehető legnagyobb genetikailag módosított halakat tenyésszék ki, de valamilyen okbók kifolyólag kilenc éve elszökött néhány példány. 

A biotechnológia lényege, hogy a módosított pisztrángok három kromoszómakészlettel születnek, ami miatt nemzőképtelenek, ellenben minden, amúgy a szaporodásra használt energiájukat növekedésre fordítják.

2007-ben a sporthorgászat etikussága és rekordjai felett is őrködő Versenyhorgászok Nemzetközi Szövetségének (IGFA) néhány tagja közleményben természetellenesnek nevezte a módosított pisztrángokat, és abbéli meggyőződésüknek adtak hangot, hogy ezen állatok kifogása nem eredményezhet jegyzett sportfogásokat és rekordokat. Ennek ellenére az IGFA azóta sem tett különbséget a természetes és a genetikailag módosított halak közt, sőt, a természetes és a mesterséges halak keltetésére kialakított horgásztavak közt sem.

Az internetes átverésekre szakosodott Museum of Hoaxes által idézett halszakértő, Big Gary úgy véli, csalás a hír, de szerinte az ügy körül fellobbant vita - melynek tárgya a természetbe történő beavatkozás hatása a sportrekordokra - nagyon érdekes téma.


Állítólag a világ legnagyobb szivárványos pisztrángja
© fishinggeek.net

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hatalmas harcsát fogtak ki a Tiszából

Óriásharcsát, egy közel két és fél méter hosszú, 75 kilogramm súlyú halat fogott egy horgász a Tiszában - írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilap, a Kelet-Magyarország internetes oldalán, a szon.hu-n szerdán.

MTA Itthon

Drágul a balatoni horgászat

A jövő évtől drágább lesz a horgászat a Balatonon; a jegyárak mintegy 8-10 százalékkal emelkednek januártól - mondta a Horgászegyesületek Veszprém Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kedden Balatonfüreden, a balatoni horgász együttműködési fórumon.

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes