szerző:
MTI

Ha nem növelik a csapatok létszámát, kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés az ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők amerikai parancsnoka szerint - jelentette a The Washington Post hétfői számában.

"Ha rövid távon (a következő 12 hónapban) - amíg az afgán biztonsági erők elég éretté nem válnak - nem sikerül magunkhoz ragadni a kezdeményezést, és megtörni a lázadók lendületét, fennáll a veszélye annak, hogy végül nem sikerül leverni a lázadást" - idézte Stanley McChrystal tábornoknak egy bizalmas jelentésben leírt helyzetértékelését a tekintélyes napilap.

A 66 oldalas dokumentumot a múlt hónapban kapta meg Robert Gates amerikai védelmi miniszter, és jelenleg Barack Obama elnök tanulmányozza. Az elnöknek döntenie kell arról, tovább növeli-e az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszámát.

McChrystal jelentésében hangsúlyozza, hogy a csapaterősítés mellett sürgősen szükség van jelentős stratégiaváltásra is. Az Egyesült Államoknak kölcsönösen jobb viszonyt kell kialakítania az afgánokkal, és jobban meg kell szerveznie a rendezésre irányuló erőfeszítéseket a NATO-szövetségesekkel.

A The Washington Post szerint McChrystal helyzetértékelése egyértelművé teszi, hogy a csapaterősítésre vonatkozó kérése egy új stratégia része lesz, amely inkább az afgánok megvédésére helyezi a hangsúlyt, semmint a lázadás felszámolására.

Egyes washingtoni illetékesek szerint McChrystal mintegy 30 ezer új harcoló katonával és kiképzőtiszttel kívánja megerősíteni az afganisztáni kontingenst. Robert Gates korábban közölte, hogy a Pentagon McChrystallal együttműködve dolgozik azon, hogy miként terjesszék elő a kérést.

Az idén csaknem kétszeresére - 32 ezerről 62 ezerre - nőtt az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák száma, és az év végéig várhatón újabb 6 ezer amerikai katona érkezik az ázsiai országba. Emellett közel 38 ezer katonával vannak jelen más országok, jobbára NATO-tagállamok.

A további csapaterősítés a washingtoni kongresszusban többségben lévő Demokrata Párt ellenállásába ütközik, és a közvélemény-kutatások is azt jelzik, hogy az amerikai közhangulat a nyolc éve tartó afganisztáni háború ellen fordul. A CNN hírtelevízió által készített felmérés szerint jelenleg az amerikaiak 58 százaléka ellenzi, és csak 39 százaléka támogatja az afganisztáni háborút.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője vasárnap közölte a CNN hírtelevízióval, hogy pártja támogatná az afganisztáni csapaterősítést, amennyiben szükség lenne rá egy új amerikai stratégia részeként, de - tette hozzá - nyugtalanítja a döntéshozatalban tapasztalható késedelem. Barack Obama azonban vasárnap az ABC televíziónak adott interjúban azt mondta, várni kíván a helyes stratégia meghatározására az amerikai csapatok számára, mielőtt fontolóra venné, hogy küldjenek-e még több katonát Afganisztánba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Súlyos öszecsapás volt Afganisztán nyugati részén

A légierő bevetésével vertek szét Afganisztán nyugati részén egy tálib csapatot az amerikai és az afgán erők, miután a lázadók szombaton rajtuk ütöttek, és megöltek három amerikai és hét afgán katonát - jelentette be vasárnap egy szóvivő Kabulban.

MTI Világ

Tömegesen érvénytelenítik a szavazatokat Afganisztánban

Afganisztánban az elnökválasztási panaszokat elbíráló bizottság tömegesen érvénytelenített szavazatokat a bizonyított csalás miatt, s ennek következtében második választási fordulóra kényszerülhet a nem hivatalosan már győztesnek tekintett Hamid Karzai elnök.

MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Az Európai Bizottságot kérik, csináljon valamit a fideszes médiatúlsúly miatt

Az Európai Bizottságot kérik, csináljon valamit a fideszes médiatúlsúly miatt

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Szivárogtatnak a dolgozók: kritikus hibák vannak a Boeing repülőgépgyárában

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Újabb robbanás volt Srí Lankán

Újabb robbanás volt Srí Lankán