szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Roberto Micheletti, Honduras átmeneti elnöke helyi idő szerint kedd este közölte, hogy "bárhol, bármikor" kész tárgyalóasztalhoz ülni a hatalomból kiszorított elődjével, Manuel Zelayával.

A politikus nyilatkozatát - amely feltehetően a rá nehezedő, egyre növekvő nemzetközi nyomás hatására született - külügyminisztere olvasta fel egy sajtótájékoztatón, amelyet közvetített a tv.

Micheletti tudatta, hogy a következő feltételekkel hajlandó tárgyalni Zelayával: nem térhet vissza a hatalomba, elfogadja, hogy november 29-én választásokat tartsanak a közép-amerikai országban, amint azt az alkotmány is előírja, illetve érvényben marad a vele szemben kiadott legfelsőbb bírósági letartóztatási parancs.

"Zelaya hondurasi állampolgár, kétségkívül joga van az országban tartózkodni" - közölte Micheletti, noha a törvényes elnököt külföldre kényszerítése óta nem engedték hazatérni.

A tárgyalásoknak - amelyeket a jövő héten lehetne megtartani - az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) adhatna keretet: a szervezet egy miniszteri küldöttsége és egy megfigyelő lenne jelen azokon - javasolta Micheletti a közleményben. Az átmeneti elnök alaptalannak nevezte azokat a szóbeszédeket, amelyek szerint a hondurasi hatóságok meg akarnák rohanni a tegucigalpai brazil nagykövetséget, ahol Zelaya tartózkodik. Már korábban közölte egy interjújában, hogy nem akarnak behatolni a külképviselet területére.

Zelayát június végén távolítottak el tisztségéből azzal a gyanúval, hogy módosíttatni akarta az alkotmányt, hogy ne csak egy cikluson át tölthesse be az államfői posztot. A politikus több hónapos kényszerű külföldi tartózkodás után hétfőn visszatért a hondurasi fővárosba, jelenleg a brazil nagykövetség épületében tartózkodik; a diplomáciai képviseletet körülzárták a hondurasi biztonsági erők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Zelaya tízezer híve gyújtogatva vonult be a hondurasi fővárosba

A hondurasi átmeneti kormány ismét kijárási tilalmat vezetett be a fővárosra, Tegucigalpára vonatkozóan kedd estétől, miután Manuel Zelaya megbuktatott elnök tízezer tüntető híve bevonult a városba, és felgyújtott egy autóbuszt, valamint egy amerikai gyorséttermet.

MTI Világ

A hondurasi elnök csak a perére jöhetne haza

A hondurasi ideiglenes államfő szerint megbuktatott elődje semmiképp sem térhet vissza a hatalomba, a kis közép-amerikai ország ellenáll a volt államfő tisztségébe történő visszahelyezését célzó nemzetközi nyomásnak.

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban