szerző:
MTI

Az iráni elnök hajlandó lenne együttműködni Afganisztán stabilizálásában - derült ki abból az interjúból, amelyet az ENSZ közgyűlése alkalmából New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád adott az amerikai hírügynökségnek.

Az iráni elnök ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is az Egyesült Államokat tartja felelősnek a háború sújtotta országban kialakult kaotikus helyzet miatt. Az amerikaiakat és koalíciós partnereiket olyan sofőrökhöz hasonlította, akik behunyják a szemüket a volán mögött és nem fogadnak el tanácsot másoktól.

Ahamdinezsád arra is figyelmeztetett, hogy Afganisztán problémáira nem létezik katonai megoldás, és véleménye szerint a Pakisztánban folytatott amerikai hadműveletek sem segítik az ország helyzetét.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban elmondta: nyílt megbeszélésre számít az október 1-jére tervezett hatoldalú tárgyalásokon. Hozzátette ugyanakkor, hogy nukleáris programjának korlátozásáról nem hajlandó vitát nyitni, hangsúlyozva, hogy a perzsa államnak nem atomfegyvergyártás a célja.

Az elnök szavai szerint Irán szélesebb körű nukleáris párbeszéd megkezdésére törekszik a nyugati országokkal. A felelősség az Egyesült Államoké és a többi atomhatalomé, hogy maguk is lemondjanak atomfegyvereikről és minden állam számára kibővítsék a békés nukleáris technológia nyújtotta lehetőségeket – fejtegette.

A New York-i szállodájában adott interjúban az iráni elnök igyekezett kisebbíteni annak a jelentőségét, hogy Washington lemondott a Közép-Európába tervezett rakétapajzs megvalósításáról. Ahmadinezsád szerint Barack Obama amerikai elnök ezzel a lépéssel csak az orosz ellenkezést akarta megszüntetni.

Az iráni államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a júniusi elnökválasztás utáni megmozdulások során több tüntető meghalt, viszont cáfolta, hogy kormányának köze lett volna a halálesetekhez. Ahmadinezsád szerint az áldozatok nem voltak "hibásak", a felelősség inkább az iráni ellenzéké, illetve az európai és amerikai politikusoké, akik szerinte szították a zavargásokat.

Az Iránban őrizetbe vett három amerikai turista ügyével kapcsolatban Ahmadinezsád elmondta, ő annyit tehet, hogy megkéri az eljáró bírákat, legyenek "maximálisan elnézőek" az ügyben. A tiltott határátlépés miatt július végén őrizetbe vett amerikaiak "törvényt sértettek" - szögezte le az elnök.

A holokauszttal kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre az államfő nem ismételte meg a múlt pénteken nagy felháborodást kiváltó szavait, és a korábbiakhoz képest visszafogottan nyilatkozott a kérdésről. Nem akar vitába bocsátkozni "történelmi részletekről", inkább az Izrael állam létrejötte nyomán "a palesztinokkal szemben elkövetett igazságtalanságra" akar koncentrálni - fogalmazott. Múlt pénteken Ahmadinezsád azt mondta, hogy a holokauszt hazugság és csupán ürügy volt egy zsidó állam megteremtésére.

Mahmúd Ahmadinezsád szerdán szólal fel az ENSZ közgyűlésén, ugyanazon a napon, mint Barack Obama.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szekeres: érdekünk az afganisztáni jelenlét

Nemzeti és szövetségesi érdekeket biztosít az Afganisztánban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport megbízatásának 2010. október 1-jéig történő meghosszabbítása - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlésben.

MTI Világ

Ahmadinezsád: Iránnak nincs szüksége atomfegyverre

Iránnak nincs szüksége atomfegyverre - állította az ország elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád egy amerikai tévécsatornának adott interjúban, de nem zárta ki teljesen egyértelműen, hogy egy napon még lehet ilyen fegyvere.

MTI Világ

Milyen veszélyei lennének, ha eljönnénk Afganisztánból?

Tovább élezte a német hadsereg afganisztáni szerepvállalását övező vitát a közelgő parlamenti választások előtt, hogy néhány hete éppen egy német parancsnok kérésére végrehajtott NATO-légicsapás számos polgári áldozatot követelt Kunduz tartományban. Többen már a német csapatok mielőbbi hazahívását szorgalmazzák, egy elhamarkodott kivonulás esetleges veszélyes következményeivel azonban sokan nincsenek tisztában.

MTI Világ

Medvegyev: Izrael nem intéz csapást Irán ellen

Izrael biztosította Moszkvát, hogy nem szándékozik csapást mérni Iránra – jelentette ki Dimitrij Medvegyev orosz elnök Simon Peresz izraeli elnökre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyben elismerte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő titokban járt Moszkvában a napokban.

MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

MTI Világ

Baradei: megrekedtek a tárgyalások a NAÜ és Irán között

Megrekedtek a bizalom megerősítését célzó tárgyalások a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Irán között, de a NAÜ főigazgatója alaptalannak tartja azt az izraeli és francia vádat is, hogy bizonyíték van arra: Teherán titokban atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik.

MTI Világ

Kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés

Ha nem növelik a csapatok létszámát, kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés az ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők amerikai parancsnoka szerint - jelentette a The Washington Post hétfői számában.

Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó

Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre