szerző:
MTI

Rasszista, mindenekelőtt idegenellenes akciókkal igyekszik támogatottságát növelni a választások előtt a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD).

Szerdai értesülések szerint a neonácinak  bélyegzett párt felhagyott eddigi, némileg visszafogottabbnak tartott kampányával és az elmúlt hetekben több idegenellenes cselekedettel hallatott magáról. Így Berlinben  hecckampányt indított egy szenátusi, a Zöldek pártjában helyet foglaló, török származású politikus ellen, majd több mint 30, bevándorlói háttérrel rendelkező, fővárosi politikusnak küldött fenyegető, a szóban forgó személyeket  az ország elhagyására felszólító levelet. A szélsőjobboldali párt sürgette azt is, hogy a külföldieket rekesszék ki anémet társadalombiztosítási rendszerből. Az NPD berlini pártszervezetének vezetője ellen uszítás vádjával vizsgálatot indítottak.

Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az NPD a korábbi hónapok - úgymond - "polgárosodási" stratégiája helyett az elmúlt hetekben egy jóval agresszívabb kampányba kezdett. A szélsőjobboldali párt már a múlt hónap végén rendezett tartományi választások  előtt idegenellenes akciókkal próbálta szavazóinak számát növelni és ez elsősorban Türingiában sikerült is neki. Szászországban ugyanakkor kevésbé, bár ismét bejutott a drezdai parlamentbe. Több keleti kisvárost illetve falvat a párt idegenellenes plakátokkal árasztott el, így mindenekelőtt a német-lengyel határon fekvő Görlitz városát, amelynek lakói válaszul NPD-ellenes kampányba kezdtek.

Mindez azonban a pártot egyáltalán nem zavarta, célja ugyanis - mint a szakértők fogalmaztak - a figyelemfelkeltés. Számára az igazi tétet a vasárnapi országos parlamenti választásokon való, legkevesebb 0,5 százalékos szavazatküszöb elérése jelenti, a törvény szerint ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy kampánykiadásainak egy részét a szövetségi költségvetésből visszatérítsék. Ezért egy olyan párt esetében, amely az elmúlt években számos pénzügyi botrányon ment keresztül és az anyagi csőd szélén áll, ilyen körülmények között minden egyes szavazat ténylegesen "aranyat" ér.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

AI: a hatóságok alig figyelnek a rasszista indítékra

Mély aggodalmát hangoztatta ismét az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet a magyarországi romaellenes gyilkosságsorozattal kapcsolatban és eredményes rendőrségi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

hvg.hu Itthon

Mi vár a börtönben a rasszista gyilkosokra?

Megalázkodás és felkészülés a benti életre – mondja Fliegauf Gergely, a Goldenblog hírkategóriájának nyertes blogját jegyző Börtönblog szerzője a romagyilkosságok elkövetőinek lehetséges, börtönbeli túlélési stratégiáról. A börtönőröket is oktató pszichológussal a fogvatartottak előítéleteiről, droghasználatról és falfirkákról beszélgettünk.

MTI Világ

A mániás rasszista meggyilkolta a holokauszt múzeum őrét

Lelőtte a washingtoni holokauszt múzeum egyik biztonsági őrét szerdán egy 89 éves férfi, James Von Brunn, aki rasszista, antiszemita nézeteiről ismert az Egyesült Államokban, és aki négy évet töltött börtönben a nyolcvanas években, mert el akarta rabolni az amerikai jegybank igazgatótanácsának tagjait.

MTI Itthon

Lendvai: "rasszista szocialista képviselőt nem ismerek"

Lendvai Ildikó szerint nem kell aggódni amiatt, hogy az adótörvények fő céljaiban vita lenne az MSZP és az SZDSZ között, hiszen a kormány koncepciója megfelel a liberálisok elképzeléseinek. Erről az MSZP elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Roman Polanski beperli az Amerikai Filmakadémiát, mert kizárták a nemi erőszak ügye miatt

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból