szerző:
MTI

Nukleáris arzenáljuk leszerelésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön, Barack Obama elnökletével tartott rendkívüli ülésén elfogadott határozatában az atomfegyverekkel rendelkező országokat.

A BT-tagállamok állam- és kormányfői szinten ültek össze a világszervezet New York-i székházában. Ez volt az ötödik ilyen ülés a biztonsági tanácsi "csúcstalálkozók" 1946-os létrehozása óta, s az első olyan, amelyen - Barack Obama személyében - amerikai államfő elnökölt és amelyen kizárólag a nukleáris leszerelésre és az atomfegyverek elterjedése elleni lépésekre összpontosítottak.

A BT mind az öt, vétójoggal rendelkező állandó tagállama atomhatalom. Az Egyesült Államok által megszövegezett, 1887-es számú BT-határozat felszólítja az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződés aláíróit, hogy tartsák tiszteletben kötelezettségeiket. A többi országot arra hívta fel, hogy atomarzenállal nem rendelkező államként mielőbb csatlakozzanak a szerződéshez annak egyetemessé tétele érdekében.

A határozat egyúttal tárgyalásokra szólítja fel a világ országait egy "általános és átfogó, szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett megvalósítandó leszerelési megállapodás" kidolgozása érdekében.

A dokumentum elfogadását követően Obama arról beszélt, hogy a következő egy év teljes mértékben meghatározó lesz a BT-határozat és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó erőfeszítések sikere szempontjából.

Obama tanácsadói az amerikai elnök egész nukleáris politikájának támogatásaként értékelik a csütörtökön elfogadott BT-határozatot.

Diplomaták és elemzők pedig úgy vélekedtek, hogy a csütörtöki BT-csúcstalálkozó megszervezésére vonatkozó amerikai döntés az Obama-kormányzatnak a leszerelési politikában hozott éles irányváltását jelzi. Obama hivatali elődje, George Bush az atomsorompó-szerződés számos részes államát felháborította azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a korábbi amerikai elnökök által vállalt leszerelési korlátozásokat.

Obama áprilisban Prágában mondott beszédében ismertette nukleáris politikája irányelveit. Ezek atomfegyvermentes világot, az amerikai és az orosz atomarzenál csökkentését, a hasadó anyagok biztonságosabb őrzése érdekében atomerőművi fűtőelemek nemzetközi bankjának létrehozását, valamint tárgyalásokat irányoztak elő egy új megállapodás érdekében, amely ellenőrizhetően véget vet a nukleáris fegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártásának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ahmadinezsád: Iránnak nincs szüksége atomfegyverre

Iránnak nincs szüksége atomfegyverre - állította az ország elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád egy amerikai tévécsatornának adott interjúban, de nem zárta ki teljesen egyértelműen, hogy egy napon még lehet ilyen fegyvere.

MTI Világ

Új, egységes nőjogi ENSZ-szerv jön létre

Az ENSZ új szervezetben egyesíti a világszervezet négy korábbi, a nők jogaival foglalkozó hivatalát - erről az ENSZ-közgyűlés hozott határozatot hétfőn New Yorkban.

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt