szerző:
MTI

Pöwhirivel, azaz maori táncos ceremóniával köszöntötték az új-zélandi őslakosok képviselői Sólyom László köztársasági elnököt, amikor csütörtökön Aucklandban államfőnek kijáró külsőségek közepette fogadták a magyar elnököt a szigetország vezetésének képviselői.

Az államfő és kísérete Bangkokból érkezett a thai légitársaság menetrend szerinti járatával Aucklandre, a legnagyobb új-zélandi településre, amely 1,3 millió lakosával négyszer népesebb Wellingtonnál, a szigetország fővárosánál. A köztársasági elnök néhány órás thaiföldi megállója alatt megtekintette a bangkoki Királyi Palotát, valamint a Smaragd Buddha Templomát.

Köszöntés maori módon
© MTI - Koszticsák Szilárd
Az aucklandi kormányzói palota kertjében állami fogadtatással és hagyományos maori ceremóniával köszöntötték Sólyom Lászlót. (A maorik Új-Zéland Polinéziából származó őslakói.) A kormányzói palota kertjében tartott ünnepségen három félmeztelen maori harcos (toa) fafegyvereket rázva, hangos kiáltásokkal közelített az elnök felé, egyfajta kihívást (wero vagy taki) intézve az érkezőhöz. A heves taglejtésekkel előadott ceremóniának az volt az eredeti célja, hogy megállapítsák: a látogató békével vagy ellenséges szándékkal érkezett-e. A három harcos közül a vezér rakau taput (rövid dárdát) szúrt a földbe az érkező elé, amelyet a vendégnek ki kell húznia. Miután az érkező felvette a dárdát, a harcos whakawaha (tértisztító) mozdulatot végez, majd a jobb combjára csapva jelzi, hogy a látogató beléphet a területére. Sólyom Lászlót a maorik képviselői aztán hagyományos köszöntésükkel, a kezek és az orrok összeérintésével üdvözölték.

A köszöntés után az elnök Judge Anand Satyanand főkormányzóval folytatott megbeszélést. A főkormányzó, valamint Bill English miniszterelnök-helyettes, ügyvivő miniszterelnök este díszvacsorán látja vendégül a magyar köztársasági elnököt.

Sólyom László pénteken a szállásán megbeszélést folytat Phil Goffal, az új-zélandi ellenzék vezetőjével, majd az aucklandi egyetemen tart előadást, és környezetvédelmi kutatásról szóló kiállítást tekint meg. Az államelnök felkeresi a Háborús Emlékmúzeumot, ahol koszorút helyez el a II. világháborúban elhunytak emlékére, majd megtekinti a múzeum maori kiállítását. Ezt követően az elnök látogatást tesz a Tui Glen integrált ideggyógyászati rehabilitációs Alapítványnál, amelynek fogyatékosokkal foglalkozó oktatási központja kapcsolatban áll a magyarországi Pető Intézettel. A köztársasági elnök felkeresi az Eden hegy kilátóját is, majd a Skytower tornyot, és ellátogat a Tamaki Yacht Clubba, ahol a helyi magyar közösség vacsorát ad a tiszteletére.

Sólyom László és kísérete különgéppel Rotoruába utazik, ahol felkeresi a SCION Környezetvédelmi Kutatóintézetet, ellátogat a Wai-O-Tapu természetvédelmi parkba, amely hőforrásairól és geotermikus képződményeiről világhírű. Az államfő és kísérete részt vesz egy maori vacsorán, amelyen hagyományos maori fogásokat tálalnak fel.

Sólyom László vasárnap utazik tovább Wellingtonba. Városnézés után a Magyar Millennium Parkba látogat, ahol koszorút helyez el. Az elnök felkeresi az új-zélandi parlament épületét is, ahol ebédet adnak a tiszteletére. A köztársasági elnök és kísérete ezután továbbutazik az ausztráliai Sydneybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén