szerző:
MTI

A magyar külügyminiszter szlovák kollégájával egyeztetett csütörtökön New Yorkban a szécsényi kormányfői nyilatkozat végrehajtásáról.

Balázs Péter kifejtette, baráti légkörben és nagyon konkrétan egyeztettek az éppen két hete elfogadott kormányfői nyilatkozat 11 pontjának végrehajtásáról. „Rendkívül rövid határidőket határoztunk meg, a legtöbb akció október folyamán megtörténik vagy elkezdődik” – mondta, hozzátéve, hogy a két külügyminiszter le fogja tenni az asztalra az együttműködési projektek és a problémákat megoldó lépések listáját.

A felvázolt akcióterv konkrétumai között említette közös rendőrségi munkacsoport létrehozását, valamint a magas rangú látogatások jobb előkészítését. Utóbbinál szakértők fogják kidolgozni azokat a módszereket, hogyan lehet a látogatásokat sokkal jobban előkészíteni, „hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan eset, amilyen előfordult”. Szerinte „ez mind látható lesz nagyon rövid időn belül, események sorozata következik (...) és abban is megállapodtunk, hogy ezt a 11 pontot nem magyarázni kell, hanem végrehajtani”. (Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök tizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el szécsényi találkozójukon a két ország közötti vitás kérdések rendezése érdekében.)

A Süddeutsche Zeitungban megjelent interjújával kapcsolatban egy kérdésre válaszolva azt mondta: „tisztáztunk minden félreértést (...) s azt kértem, csak annak higgyenek, ha engem látnak saját hangomon beszélni a televízióban” – mondta a külügyminiszter, aki szerint „minden egyéb interpretációban fennáll a veszély, hogy esetleg nem az jön vissza, amit én ténylegesen mondtam". Balázs leszögezte, hogy a két ország egyenlőségét, Szlovákia területi integritását és szuverenitását tekinti alapnak, „ez a magyar kormány álláspontja, minden más félreértés”. (A német lapban egy hete megjelent írás egyes megfogalmazásait Szlovákiában felháborodással fogadták, s bekérették a magyar nagykövetet a külügyminisztériumba.)

A szlovák nyelvtörvény végrehajtása kapcsán Balázs Péter azt mondta, még nem lehet látni pontosan, hogy mi a törvény tartalma, ugyanis még nincs végrehajtási utasítás mellette, de „jó lenne hozzáigazítani az élethez és a nemzetközi követelményekhez”.

Arról is beszélt, hogy „mindent, amit tudunk, egymás között kell megoldanunk, de ez egyáltalán nem zárja ki, hogy a kettőnk által közösen elfogadott normákat igénybe vegyük”.

Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője a közel egyórás, helyi idő szerint este tartott egyeztetés után úgy fogalmazott: termékeny, építő jellegű volt a megbeszélés, „a mai egyeztetés fontos volt, mert pontosan tudjuk, mit kell tenni mind a 11 pont esetében”. Szerinte pontról pontra végignézték a kormányfői nyilatkozatot és mind a 11 pont esetében konkrét lépésekről és akciókról állapodtak meg. Novemberben pedig értékelni fogják a kormányfői nyilatkozat végrehajtásában elért előrehaladást. "Szomszéd országok vagyunk (...) ha jó szándékkal megvitatunk minden ügyet, akkor minden kérdésre van válasz" – mondta.

Balázs Péterhez hasonlóan ő is utalt rá, hogy pénteken Pozsonyban ülésezik a kisebbségi vegyes bizottság, amelyik a nyelvtörvénnyel foglalkozik. „Nagyon komoly, alapos szakértői szintű egyeztetésekre számítok” – mondta. Világossá tette, hogy ez Szlovákia belső törvénye, és minden nemzeti kisebbséggel eddig is egyeztettek és a továbbra is egyeztetni fognak a végrehajtási irányelvek előkészítése során. Kifejtette, hogy Knut Vollebaek EBESZ kisebbségi biztos szakértői megfigyelőként részt vesznek a vegyes bizottságban. A biztos közölte Lajcák szerint, hogy ő nem közvetít az ügyben, mert Szlovákiának és Magyarországnak nincs szüksége közvetítőre.

A Süddeutsche Zeitungban megjelent Balázs Péter-interjúról azt mondta: „elfogadom Balázs miniszter magyarázatát (...) és az alapján kell véleményt alkotni a szavairól, amikor látjuk őt beszélni, nem pedig olvassuk, amikor valaki idézi a szavait". Megjegyezte ugyanakkor, hogy az interjúnak nagyon kedvezőtlen fogadtatása volt Szlovákiában, különösen, mivel Balázs Péter tapasztalt, hozzáértő diplomataként, bölcs, nagyon felelősségteljes személyként ismert.

Balázs Péter elmondta: felvázoltak egy akciótervet, megegyeztek a lépésekről, ennek a szövegét a két ország külügyminisztériuma kicseréli, majd egységesíti, és a jövő héten közös akcióterv fog születni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bajnai Dubrovnikban beszélt a szlovák külügyminiszterrel

Pár perces megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnök Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel pénteken a Croatia Summit 2009 találkozó egyik szünetében - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI érdeklődésére.

MTI Világ

Balázs: az ENSZ-hez fordul az ország a szlovák nyelvtörvény miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt - mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn az MTI kérdésére, azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.

Itthon

Balázs Péter: Egyelőre jelképes a nyelvtörvény hatálybalépése

Tudósítónk a Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának hétfői ülése kapcsán beszélgetett külpolitikusokkal, nem sokkal azután, hogy a szlovák külügyminiszter közölte: még nincs meg a nyelvtörvény végrehajtási utasítása, de azt az év végéig kidolgozzák, addig mindenestre nem büntetnek, csak figyelmeztetnek.

MTI Világ

Hágáig mennek a magyarok a szlovák nyelvtörvény miatt

Magyar delegáció utazik szerdán Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden este az MTV Az Este című műsorában. A tárcavezető szerint erős túlzás a szlovák kormányfő nyilatkozata az ügyben.

MTI Világ

Lajcák: "Beszélnünk kell"

"Beszélnünk kell" címmel közölt cikket a magyar-szlovák viszonyról csütörtökön az euobserver.com uniós ügyekkel foglalkozó internetes portál Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter tollából.

MTI Világ

Balázs Péter kifakadt a szlovák parlamenti nyilatkozat miatt

Elfogadhatatlannak nevezte Balázs Péter külügyminiszter a pozsonyi parlamentnek a magyar-szlovák kapcsolatokat érintő, közelmúltban elfogadott nyilatkozatának egyes megállapításait; a tárcavezető szerdán arról is beszélt, furcsa, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács múlt heti ülése előtt küldte el jegyzék kíséretében a nyilatkozatot az EU- és NATO-országok pozsonyi képviseleteinek.

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél