szerző:
MTI

Hivatalos látogatásra szombaton délelőtt Prágába érkezett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyház feje három napot tölt a legateistább európai államnak tartott Csehországban. Elődje, II. János Pál személyében legutóbb 12 éve járt pápa Csehországban.

XVI. Benedeket a repülőtéren Václav Klaus cseh államfő üdvözölte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh kultúra a kereszténységen alapul, és szükség van a hagyományok ápolására. Méltatta az 1989-es bársonyos forradalom jelentőségét, amely szerinte Csehországban véget vetett a vallás elnyomásának is. Egyben hálát mondott a kelet-európai országok felszabadulásáért a korábbi, kommunista korszak elnyomó rendszereinek uralma alól. "Ha a berlini fal leomlása döntő fordulatot jelentett a világtörténelemben, ez még inkább így volt a közép- és kelet-európai országok számára, lehetővé téve, hogy szuverén szereplőkként elfoglalják az őket megillető helyet a nemzetek együttműködésében" - mondta.

"A szabadság megújult, de a múlt öröksége még kísért" - mutatott rá a pápa. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak is meg kell felelnie a kor kihívásának és aktívabbnak kell lennie.

Klaus és a pápa szombaton délután rövid megbeszélést folytatnak az elnöki székhelyül szolgáló Hradzsinban, majd XVI. Benedek vezető cseh politikusokkal és a külföldi diplomatákkal találkozik. A pápa két misét celebrál Csehországban. Vasárnap a dél-morvaországi Brünnben, hétfőn pedig a közép-csehországi Stará Boleslavban. Mindkét misére több tízezer belépő kelt el elővételben.

A tízmillió lakosú Csehországban a katolikus egyház társadalmi befolyása jóval kisebb, mint Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon. A vallásos csehek száma folyamatosan csökken. A legutóbbi népszámláláskor (2001) a csehek majdnem kétharmada hivatalosan is ateistának minősítette magát. Országos felmérések szerint a cseheknek csak 5-7 százaléka jár rendszeresebben templomba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Műtét után elhagyta a kórházat a pápa

Sikeres műtét után pénteken délután távozott a kórházból XVI. Benedek. A pápa fürdőkádban megcsúszott, és kisebb csuklótörést szenvedett nyári szabadsága idején.

MTI Világ

Kórházban XVI. Benedek pápa

Elesett XVI. Benedek pápa észak-olaszországi szabadsága idején, de nincs komoly következménye a balesetnek - közölte pénteken az egyházfő szóvivője, miután a pápa egy kórházat keresett fel Aostában, hogy megvizsgálják.

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél