szerző:
MTI

A G20 csoport visszarántotta a világgazdaságot a szakadék széléről, és lerakta egy új, biztonságosabb fejlődés alapjait – értékelte a válság eddigi alakulását és a G20 értekezlet után a házigazda Barack Obama. Az urániumdúsítási programját fejlesztő Iránnak azonban fájdalmas szankciókat és katonai beavatkozást ígért, ha a diplomáciai lépések nem lesznek eredményesek.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a legfejlettebb és a legnagyobb fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport munkahelyek millióit mentette meg és feltartóztatta a visszaesést. A Pittsburghben rendezett tanácskozáson kötött megállapodások pedig a biztonságos, fenntartható növekedést készítik elő.

Obama hangsúlyozta, hogy tovább kell folytatni az összehangolt gazdaságélénkítő programokat. A piaci buborékok kialakulását és hatalmas megrázkódtatással járó szétrobbanását biztos alapokra épített, fenntartható gazdaságfejlődési modellnek kell felváltania. Ennek érdekében a pénzügyi szektorban érvényesítik a felelősség és a hosszú távú eredményesség elvét, és a nemzetközi együttműködés új formáit vezetik be. A G20 csoport lesz a gazdasági ügyekben a legfőbb egyeztető fórum, a Nemzetközi Valutaalapban pedig nagyobb befolyáshoz jutnak a feltörekvő országok – sorolta az amerikai elnök.

Barack Obama megemlítette, hogy a korábbi csúcstalálkozókhoz képest Pittsburghben nyugodtabb volt a hangulat az utcákon. Kevésbé voltak hevesek a demonstrációk, de a néhány ezer tüntetőnek is meg kellene értenie, hogy a világ vezetői olyan globális gazdasági rendszer kidolgozásán fáradoznak, amely a szegény emberek javát szolgálja.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a világ még sohasem volt ennyire egységes az iráni nukleáris program tekintetében. Az új iráni urándúsító építéséről szóló hírszerzési információkat teljesen megbízhatónak ítélte, s úgy fogalmazott: Teherán szavai és tettei ellentmondanak egymásnak, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál, vagy sem. Az Egyesült Államok a diplomáciai utat részesíti előnyben, de ha szükséges, levonja a következtetéseket. Ha a diplomácia útja nem járható, akkor „fájó szankciók” után kell nézni – mondta Obama. Szerinte az Egyesült Államok biztonsága miatt nem zárhatók ki a potenciális katonai lépések sem, s óvta Iránt attól, hogy a konfrontáció felé vezető utat válassza.

Az amerikai elnök szerint a Teheránnal tárgyaló hatalmak szolidaritásának új szintjét jelenti, hogy Kína és Oroszország is kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzését a titkos iráni nukleáris létesítmény tekintetében.

Előzőleg Barack Obama amerikai elnök, Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök a pittsburghi csúcson azzal vádolta meg Iránt, hogy titkos létesítményt hozott létre, s decemberig adtak időt annak a nemzetközi ellenőrök előtti megnyitására, ellenkező esetre pedig súlyos szankciókkal fenyegetőztek.

A nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozásán őrködő NAÜ szóvivője azt közölte, hogy Teherán szeptember 21-én arról tájékoztatta az ügynökséget: a már létező natanzi urándúsító üzeme után most egy második ilyen létesítményt épít.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pénteken hibának minősítette Obama nyilatkozatát. Azt állította, hogy Teherán mindent megtesz atomprogramja átláthatósága érdekében, bár megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy minden létező létesítményükről tájékoztatni kell az Obama-kormányzatot. „Obama hibái nekünk kedveznek” – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint Iránban NAÜ-ellenőrzésre van szükség, s Teheránnak bizonyítania kell jó szándékát a jövő heti genfi tárgyalásokon. Az orosz államfő pénteken, a pittsburgh-i G20-csúcs végén nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az új urándúsító üzem építése Iránban nincs összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsa követeléseivel. Teheránnak mindezért az október elsejei genfi tárgyalásokon „meggyőző bizonyítékokat” kell adnia, hogy békés szándékai vannak nukleáris téren. A NAÜ-vel való „maximális együttműködésre” szólította fel Iránt az orosz elnök, figyelmeztetve, ha elmarad az együttműködés, akkor az együttműködés ösztönzői nem működnek, akkor más mechanizmusok lépnek működésbe.

Medvegyev megerősítette azt is: Moszkva lemond arról, hogy Iszkander rakétákat telepítsen a Kalinyingrádi területre. Orosz részről korábban ezt a szándékot már jelezték, cserébe azért, hogy Washington feladta a közép-európai rakétavédelmi rendszer telepítésének tervét. Az orosz elnök szerint miután Washington visszavonta telepítését, hasonlóképpen jár el ő is az Iszkanderek telepítésének kérdésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Medvegyev üdvözölte a rakétapajzsról hozott amerikai döntést

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön üdvözölte és felelősségteljesnek nevezte amerikai kollégájának döntését, miszerint az Egyesült Államok lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, s helyette új rakétavédelmi megközelítést tesz magáévá.

MTI Gazdaság

A G20 veszi át a prímet a gazdasági együttműködés koordinálásában

A világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait tömörítő G20-csoport látja majd el a globális gazdasági együttműködés folyamatos koordinálásának feladatát – közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes Pittsburgh-ben, ahol csütörtök este óta tart a G20 csúcsértekezlete.

MTI Világ

Megkezdődött a G20-as csúcs – tüntetések, könnygáz, gumilövedékek

Megkezdődött csütörtökön a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezlete Pittsburghben. A kétnapos tanácskozást a pénzügyi válság következményeinek szentelik, illetve keresik a módot, hogy miként lehetne megakadályozni az ilyen krízisek újbóli kirobbanását.

MTI Gazdaság

G20: erősödnek a feltörekvők, új pénzügyi rend, áll a klímavédelem

Nagyobb befolyáshoz jutnak a legnagyobb fejlődő országok a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) és megszigorítják a pénzügyi szektor szabályozását – állapodtak meg a legfejlettebb és legnagyobb fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport vezetői az amerikai Pittsburgh-ben, helyi idő szerint pénteken véget ért találkozójukon, amelyen nem sikerült áttörést elérni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

MTI Világ

Obama reméli, az oroszok paranoiája elmúlik

Barack Obama amerikai elnök vasárnap reményét fejezte ki, hogy az új európai rakétavédelmi tervtől Oroszország kevésbé lesz "paranoiás", de tagadta, hogy Moszkva kiengesztelése kedvéért mondott volna le a korábbi rakétapajzsról.

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben