szerző:
MTI

Merényletet követtek el az afganisztáni víz- és energiaipari miniszter ellen vasárnap Herát városban. Mohammad Iszmail Hán sértetlen maradt, de négy vétlen civil életét vesztette, tizenhét ember, köztük a miniszter két testőre megsebesült - közölte a rendőrség.

Helyi idő szerint délelőtt fél kilenckor történt a merénylet a nyugat-afganisztáni város egyik lányiskolája előtt. Öngyilkos merénylő repítette magát levegőbe, vagy út mentén elhelyezett pokolgép robbant a miniszter és az általa vezetett küldöttség útvonalán. A delegáció a repülőtérre tartott. Iszmail Hánnak nem esett baja, s elutazott Kabulba. Rauf Hamadi rendőrségi szóvivő közlése szerint négy polgári személy, köztük egy nő és egy kislány életét vesztette, tizenheten pedig megsebesültek.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője megerősítette, hogy ők követtek el merényletet a miniszter ellen. Azt állította azonban, hogy Iszmail Hán is a halottak között van. Mudzsahid állításai azonban a múltban gyakran hamisnak bizonyultak. 

Mohammad Iszmail Hán nem akármilyen fogás lett volna. A tádzsik nemzetiségű, 62 éves miniszter Nyugat-Afganisztán erős embere, az Iránnal határos Herát kormányzója volt, jó kapcsolatokat ápol Iránnal. Hivatásos katona, közismert tálibellenes hadúrként csatlakozott a tálib rendszert amerikai segítséggel 2001 őszén megdöntő Északi Szövetséghez. 

A tálib lázadók idén fokozták támadásaikat afganisztáni tisztségviselők ellen. Eddig több mint száz tisztviselőt és kormánypárti törzsi vezetőt próbáltak megölni, ez minden második esetben sikerült is. A vérgőzös gyilkossági kampány jól mutatja, hogy mennyire romlik a biztonsági helyzet az országban. A háború 2001-es kezdete óta idén halt meg a NATO és az amerikai hadsereg legtöbb katonája Afganisztánban. Az amerikai kormányzat  még mindig nem döntötte el, hogy küldjön-e további csapatokat Afganisztánba, amelynek kormányára újabb árnyék borult az augusztusi elnökválasztás körüli állítólagos csalások és szabálytalanságok miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

MTI Világ

Tucatnyi halottja van a NATO-konvoj elleni merényletnek Kabulban

Öngyilkos merényletet követtek el csütörtökön az afgán főváros központjában egy olasz NATO-konvoj ellen. A robbanásban meghalt hat olasz katona és legkevesebb tíz afgán polgári személy - jelentette a római védelmi minisztérium és helyi tisztségviselők.

MTI Itthon

Szekeres: érdekünk az afganisztáni jelenlét

Nemzeti és szövetségesi érdekeket biztosít az Afganisztánban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport megbízatásának 2010. október 1-jéig történő meghosszabbítása - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlésben.

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai

Budapest, Eger és Zakopane a magyar turisták kedvenc városai

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Elébe megy az újabb sztrájknak az Audi

Elébe megy az újabb sztrájknak az Audi

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja