szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán "pusztító" választ fog adni az őt érő fenyegetésekre - jelentette ki a Forradalmi Gárda elitalakulat légierejének parancsnoka, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett hétfőn.

"Nem vagyok diplomata, egy katonai egység parancsnokaként nyilatkozom. A létünket, függetlenségünket, szabadságunkat és a(z iszlám) hatalom értékeit érő fenyegetésekkel szemben válaszunk közvetlen, szigorú és pusztító lesz" - jelentette ki Hoszein Szalámi, hozzátéve, hogy "az ellenség meg fogja bánni tettét".

"Eltökéltek vagyunk és készek szembeszállni a fenyegetésekkel, e hadgyakorlaton éppen az ezekkel szembeni fellépést próbáljuk ki" - tette hozzá, utalva a vasárnap kezdődött hadgyakorlatra, amelynek keretében már több rakétát kipróbáltak az iráni fegyveres erők.

Az angol nyelvű Press TV szerint hétfőn egyebek közt Sahab-3 rakétával is végrehajtottak kísérletet. Ez kétezer 2000 hatótávolságú, így elérheti Izrael területét és az öbölbeli amerikai támaszpontokat is. Előzőleg, vasárnap a Forradalmi Gárda Fateh (Diadalmas) típusú föld-föld rakétával, valamint hajóról indítható Tondar (Villám) rakétával kísérletezett, és tesztelt egy rakétaindító állványt is. Hétfőn 350 kilométer hatótávolságú Sahab-1 és 750 kilométer hatótávolságú Sahab-2 típusú rakétákat is indítottak, egyszerre több robbanótöltettel - közölte a Press TV.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

G8-csoport: Iránnak 3 hónapja van az urándúsítás leállítására

A világ legfejlettebb ipari országait és Oroszországot tömörítő G8-csoport az év végéig ad határidőt Iránnak, hogy kötelezettséget vállaljon urándúsítási programja beszüntetésére, s így elkerülje az újabb szankciók meghozatalát. Ezt Franco Frattini olasz külügyminiszter jelentette be csütörtökön New Yorkban: jelenleg Olaszország tölti be a G8-csoport soros elnöki tisztségét.

MTI Világ

Irán rakétakísérletet hajtott végre

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média.

MTI Világ

Kommerszant: komoly fordulat Moszkva Irán-politikájában

Moszkva Irán-politikájában bekövetkezett jelentős fordulatnak minősítette Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott csütörtöki New York-i megbeszélésén tett kijelentéseit a Kommerszant című orosz üzleti lap pénteken.

MTI Világ

G20: Obama a biztonságosabb világgazdaságról és Irán elleni terveiről

A G20 csoport visszarántotta a világgazdaságot a szakadék széléről, és lerakta egy új, biztonságosabb fejlődés alapjait – értékelte a válság eddigi alakulását és a G20 értekezlet után a házigazda Barack Obama. Az urániumdúsítási programját fejlesztő Iránnak azonban fájdalmas szankciókat és katonai beavatkozást ígért, ha a diplomáciai lépések nem lesznek eredményesek.