szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nyugati hatalmak "alaptalan" vádjait ismétli az újonnan bejelentett iráni urándúsító üzemmel kapcsolatban, véleménynyilvánításával meg kellett volna várnia a világszervezet ellenőreinek vizsgálatát.

Az ENSZ-főtitkár pénteken Mahmúd Ahmadinezsáddal folytatott New York-i megbeszélésén "komoly aggodalmának" adott hangot az új létesítmény miatt.

Az iráni ENSZ-delegáció erre New Yorkban, helyi idő szerint kedden kiadott közleményében - Ban szavait használva - úgy reagált: "komoly aggodalomra" ad okot, hogy a főtitkár ahelyett, hogy megvárta volna az ügyben kompetens Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelését, inkább egyes nyugati hatalmak vádjait ismételgette.

Nyugati országok úgy vélik, Teherán péntekig titkolta, hogy a már létező natanzi urándúsító üzeme után egy második ilyen létesítményt is épít Kom város közelében.

Teherán szerint viszont az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezmény előírásaihoz képest egy évvel korábban jelentette be az üzem létezését. "Irán teljes egészében transzparens módon járt el az ügyben, az igazságtalan bírálatok helyett inkább bátorítást érdemelne" - állt a közleményben. 

Az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője kedden közölte: Irán hamarosan tájékoztatja a NAÜ-t, hogy ellenőrei mikor tarthatnak helyszíni szemlét az új urándúsító üzemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kommerszant: komoly fordulat Moszkva Irán-politikájában

Moszkva Irán-politikájában bekövetkezett jelentős fordulatnak minősítette Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott csütörtöki New York-i megbeszélésén tett kijelentéseit a Kommerszant című orosz üzleti lap pénteken.

MTI Világ

Bombák vagy bunkerek: mit választ Izrael Iránnal szemben?

Nagy hangerővel zúgnak a harci gépek az izraeli légierő hadgyakorlatain, azt sugallván, hogy Izrael készen áll iráni atomlétesítmények megtámadására, ám eközben folyik egy jóval csöndesebb munka is, mélyen a nyugat-jeruzsálemi dombok alatt.

MTI Világ

Irán rakétakísérletet hajtott végre

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média.