szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Irán ügyében közvetítő hatok és Szaid Dzsalili iráni főtárgyaló genfi találkozójának olyan megállapodásokkal kell véget érnie, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzetközi közösség meggyőződjön az iráni nukleáris program békés voltáról - mondta csütörtökön Moszkvában Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter az Orosz-Francia Együttműködési Tanács VIII. ülését követően újságírók előtt kijelentette: a találkozón konkrét tárgyalások megkezdéséről kell megállapodni, mely tárgyalások válasszal szolgálnak az iráni nukleáris programmal kapcsolatos minden nyitott kérdésre és lehetővé teszik a kijutást a zsákutcából.

A hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) meghatalmazottjai és az iráni küldöttség csütörtökön ült le tárgyalni a svájci városban.

Lavrov szólt arról is, hogy Moszkva a rakétaelhárítás kérdésében orosz-amerikai konzultációkra készül, és azt szeretné, ha a folyamatba bekapcsolódna Európa is. Hozzátette: ezt Moszkva néhány éve már javasolta, s a javaslat továbbra is érvényben van.

A miniszter elmondta: az orosz-francia párbeszédben központi helyet foglal el a közel-keleti helyzet, mindkét fél az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdésére törekszik,  közös cél az átfogó arab-izraeli rendezés elérése.

Lavrov leszögezte: a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új megállapodásban, amely az év végén lejáró START-I. szerződés helyébe lépne, világosan rögzíteni kell a támadó és a védelmi fegyverek problematikája közötti összefüggést. 

Bernard Kouchner francia külügyminiszter a tájékoztatón aggodalmának adott hangot a Kaukázus oroszországi részén tapasztalható emberi jogi helyzettel kapcsolatban, s kiemelte jogvédő aktivisták, Natalja Esztyemirova, valamint Zarema Szadulajeva és férje meggyilkolását.

Kouchner a nap folyamán interjút adott az ellenzéki Eho Moszkvi rádiónak, délután felkereste a szintén ellenzéki Novaja Gazeta című lap szerkesztőségét, valamint a Memorial jogvédő szervezetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Irán rakétakísérletet hajtott végre

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média.

MTI Világ

Bombák vagy bunkerek: mit választ Izrael Iránnal szemben?

Nagy hangerővel zúgnak a harci gépek az izraeli légierő hadgyakorlatain, azt sugallván, hogy Izrael készen áll iráni atomlétesítmények megtámadására, ám eközben folyik egy jóval csöndesebb munka is, mélyen a nyugat-jeruzsálemi dombok alatt.

MTI Világ

Irán: az ENSZ-főtitkár "alaptalan" nyugati vádakat ismételget

Irán szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nyugati hatalmak "alaptalan" vádjait ismétli az újonnan bejelentett iráni urándúsító üzemmel kapcsolatban, véleménynyilvánításával meg kellett volna várnia a világszervezet ellenőreinek vizsgálatát.

MTI Világ

G20: Obama a biztonságosabb világgazdaságról és Irán elleni terveiről

A G20 csoport visszarántotta a világgazdaságot a szakadék széléről, és lerakta egy új, biztonságosabb fejlődés alapjait – értékelte a válság eddigi alakulását és a G20 értekezlet után a házigazda Barack Obama. Az urániumdúsítási programját fejlesztő Iránnak azonban fájdalmas szankciókat és katonai beavatkozást ígért, ha a diplomáciai lépések nem lesznek eredményesek.