szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több területen is előrehaladás történt Teherán és a vele a vitatott iráni atomprogramról tárgyaló nagyhatalmak képviselőinek csütörtöki svájci megbeszélésén - így vélte ezt a tanácskozás után Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Solana szerint Irán jelezte: maradéktalan együttműködésre készül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Azt is elmondta: az iráni főtárgyaló ígéretet tett arra, hogy országa "néhány héten belül" beengedi a NAÜ ellenőreit abba a második urándúsító létesítménybe, amelynek építését a múlt héten jelentették be. És Solana szerint a felek elvben abban is megállapodtak, hogy Iránból gyengén dúsított uránt más országokba szállítanak teljes dúsításra.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök szerda este javasolta ezt az utóbbi megoldást, amelyet Franciaország és Oroszország támogatott. A Moszkvában tárgyaló francia külügyminiszter, Bernard Kouchner elmondta: csak a teheráni kutatóreaktorról van szó, és Párizs hajlik a kedvező válaszra. Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz közel álló orosz illetékes orosz hírügynökségeknek nyilatkozva megerősítette, hogy Moszkva is támogatja ezt az elgondolást. Az amerikai külügyminiszter szerint a találkozó eredményes volt, de konkrét lépéseket és eredményeket várnak.

Irán és a hat nagyhatalom - Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - képviselői 14 hónapos szünet után kezdték újra a párbeszédet, s most megállapodtak annak intenzívebbé tételéről.

Szaíd Dzsalili iráni főtárgyaló a tárgyalások után hangsúlyozta, hogy egyetlen államnak sem lehet atomfegyvere. Dzsalili hozzátette: Irán nem mond le az atomprogramhoz való jogáról, még ha tiszteletben is tartja az atomsorompó-szerződést.

Dzsalili szerint a találkozó jó alkalom volt az együttműködés felújítására és a nemzetközi aggodalmak eloszlatására. Solana ugyanakkor úgy vélte, ez csak a kezdet, további haladást, néhány gyakorlati lépést szeretnének látni azok közül, amelyeket csütörtökön megvitattak az új dúsító üzem kapcsán.

A külpolitikai főképviselő elmondta: megállapodtak, hogy a következő hetekben intenzívebbé teszik a párbeszédet. Hozzátette: azt várja, hogy a NAÜ ellenőrei a következő hetekben látogatást tehetnek a komi (Qom) urándúsító üzemben.

Jacques Audibert francia főtárgyaló úgy tájékoztatott: Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy két héten belül beengedi az ENSZ-ellenőröket a közép-iráni Komban épített második urándúsítóba.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Washingtonban Pham Gia Khiemmel, vietnami kollégájával tartott megbeszélése után eredményesnek nevezte a genfi tárgyalásokat, de mint mondta: "konkrét lépéseket és eredményeket akarunk".

A tanácskozás keretében az amerikai és az iráni küldöttség vezetője, William Burns külügyminisztériumi államtitkár és Szaíd Dzsalili kétoldalú találkozót tartott. Ez volt az első négyszemközti találkozó a két ország képviselői óta, amióta harminc éve, az iráni forradalom nyomán megszakadtak köztük a diplomáciai kapcsolatok. A találkozón a washingtoni külügyminisztérium közleménye szerint Burns sürgette az iráni felet, tegyen tanúbizonyságot békés szándékairól.

A tárgyalások várhatóan még a hónap vége előtt folytatódnak. Egy, a tárgyalásokhoz közel álló nyugati diplomata szerint a hat nagyhatalom között egyetértés volt arról, hogy Iránnak a következő néhány héten belül be kell engednie a NAÜ ellenőreit a komi dúsító üzembe, s hogy a hónap végéig, a következő találkozóig konkrét lépéseket várnak a teheráni vezetéstől az iráni atomprogram ügyében. Egyes megfigyelők viszont attól tartanak, hogy Irán csak az időt húzza. A washingtoni Fehér Ház csütörtök este erre reagálva leszögezte: ebben az esetben az Egyesült Államok további lépéseket hoz majd a nyomásgyakorlás végett.

Irán nyitott arra, hogy nukleáris programjáról és egyéb kérdésekről magasabb szinten, akár csúcstalálkozón egyeztessen a nagyhatalmakkal - közölte Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter csütörtökön New Yorkban az ENSZ-ben.

Mottaki újságírók előtt kijelentette: országa "világos napirenddel és cselekvési tervvel" kezdett aznap tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és másik öt nagyhatalommal. Egyben közölte: Irán összes atomlétesítményét bejelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. - Ezek között egyetlen építés alatt álló van, ez a komi (Qom) urándúsító üzem, s immár ezt is nyilvánosságra hozták - tette hozzá. 

A külügyminiszter úgy fogalmazott, Irán kész arra, hogy magasabbra emelje a párbeszéd szintjét, sőt, nyitott egy csúcstalálkozóra is több kérdés megvitatására.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) leköszönő főigazgatója rövidesen Teheránba utazik az iráni vezetés meghívására - jelentette be a NAÜ Bécsben csütörtökön.

"El-Baradei főigazgatót az iráni vezetés meghívta Teheránba. Rövidesen oda utazik, hogy több témáról tárgyaljon" - közölte Gill Tudor szóvivő közleményben. Egy nevének elhallgatását kérő NAÜ-diplomata szerint "kétségkívül Irán gesztusáról van szó" a nyugati nagyhatalmak és a NAÜ, valamint Teherán között a vitatott iráni atomprogram miatt kialakult konfliktusban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Irán: az ENSZ-főtitkár "alaptalan" nyugati vádakat ismételget

Irán szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nyugati hatalmak "alaptalan" vádjait ismétli az újonnan bejelentett iráni urándúsító üzemmel kapcsolatban, véleménynyilvánításával meg kellett volna várnia a világszervezet ellenőreinek vizsgálatát.

MTI Világ

Irán rakétakísérletet hajtott végre

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média.

MTI Világ

Bombák vagy bunkerek: mit választ Izrael Iránnal szemben?

Nagy hangerővel zúgnak a harci gépek az izraeli légierő hadgyakorlatain, azt sugallván, hogy Izrael készen áll iráni atomlétesítmények megtámadására, ám eközben folyik egy jóval csöndesebb munka is, mélyen a nyugat-jeruzsálemi dombok alatt.

MTI Világ

Lavrov: Irán és a hatok közt megállapodásnak kell születnie

Az Irán ügyében közvetítő hatok és Szaid Dzsalili iráni főtárgyaló genfi találkozójának olyan megállapodásokkal kell véget érnie, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzetközi közösség meggyőződjön az iráni nukleáris program békés voltáról - mondta csütörtökön Moszkvában Szergej Lavrov.