szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében bíróság elé állítható egy volt SS-főtörzsőrmester, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

A ma 88 éves férfi a vádirat szerint 1944-ben a megszállt Hollandiában alattomos módon meggyilkolt három embert. A világháború alatt a vádlott főtörzsőrmesteri (SS-Hauptscharführer) rendfokozatban szolgált a "hollandiai germán SS" soraiban. Aachenben tartandó büntetőpere megkezdését mindeddig gyenge egészségi állapotára hivatkozva húzta-halasztotta. A bíróságnak benyújtott orvosi igazolás tanúsága szerint súlyos szívbetegségben szenved. Az aacheni tartományi bíróság ezért 2009 elején nem járult hozzá a per megkezdéséhez.

Időközben a vádlott állapotában javulás állt be, így a kölni tartományi felsőbíróság júliusban zöld utat adott a tárgyalásnak. Az idős férfi e döntés ellen panaszt nyújtott be a karlsruhei alkotmánybírósághoz, amely csütörtöki állásfoglalásában leszögezte: dacára a bűncselekmény óta eltelt 65 évnek, "jelentős közérdek" fűződik a per megrendezéséhez. Ez a közérdek pedig többet nyom a latban, mint az a potenciális, ám csekély kockázat, hogy a perrel járó érzelmi megrázkódtatás hatására rosszabbodhat a vádlott egészségi állapota.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halastóval csalt el százmilliókat egy férfi, az OLAF ajánlása nyomán indult eljárás ellene

Halastóval csalt el százmilliókat egy férfi, az OLAF ajánlása nyomán indult eljárás ellene

Lukasenka úgy tette le a hivatali esküt, hogy be sem jelentették

Lukasenka úgy tette le a hivatali esküt, hogy be sem jelentették

Rákay Philip az SZFE vezetőiről: Egymásról is szép számban jelentgettek

Rákay Philip az SZFE vezetőiről: Egymásról is szép számban jelentgettek