szerző:
hvg.hu

A pakisztáni hadsereg megostromolta vasárnap hajnalban Ravalpindiben lévő főhadiszállása egyik épületét, és kiszabadított 30 túszt, akiket tálib fegyveresek több mint tizennyolc órán át tartottak ott fogva - közölte a hadsereg szóvivője.

Bár a vallási fanatikusok szombaton kezdődött túszejtő akcióját sikerült felszámolni, Pakisztánban aggasztónak tartják, hogy a tálibok képesek a legbiztonságosabbnak ítélt objektumokba is behatolni, és az ázsiai országban azok sincsenek biztonságban, akinek feladata mások biztonságának a szavatolása. Időközben Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter bejelentette, hogy a fegyveres erők offenzívára készülnek a tálibok dél-vazirisztáni állásaira, és a támadás kezdete hamarosan várható.

A tálib fegyvererek szombat reggel hatoltak be a főhadiszállásra, az atomhatalom Pakisztán igen befolyásos hadseregének legszigorúbban védett - a vezérkarnak is otthont adó - épületegyüttesébe. A behatoláskor vívott heves tűzharcban tíz ember - hat katona és négy támadó - halt meg. Az elesett katonák között volt egy dandártábornok és egy alezredes is. A hadsereg egyenruháját viselő, automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett támadók közül néhánynak sikerült bejutnia az erődítményszerű épületegyüttesbe, ahol túszokat ejtettek. 

A hadsereg vasárnapi rohama újabb áldozatokat követelt: három fogoly és négy tálib a túszmentő akció során életét vesztette. Az ostromban két kormánykatona is meghalt. A ravalpindi támadás és túszmentés mérlege ily módon rendkívül súlyos: összesen 19 emberéletet követelt, nyolc katonáét, három túszét és nyolc támadóét. Athar Abbasz, a hadsereg szóvivője elmondta: a három túsz életét az ostrom megindítását követően ellenállást tanúsító tálibok lövései oltották ki.

Ez a harmadik jelentős pakisztáni terrorcselekmény a héten, miközben a kormány a napokban jelentette be, hogy hamarosan offenzívát indít az iszlamista szélsőségesek ellen az Afganisztánnal határos, hegyektől szabdalt Dél-Vazirisztánban, amelyet támaszpontként használnak támadásaikhoz.

Malik belügyminiszter a ravalpindi főhadiszállást ért támadást követőkövető órákban jelezte, hogy a kormány jóváhagyta a fegyveres erők tálibok elleni offenzívájának a tervét, és most már a hadvezetés feladata, hogy kijelölje a támadás időpontját, amely hamarosan várható. 

A hadsereg ki akarja füstölni az al-Kaida terrorszervezethez kötődő lázadókat Dél-Vazarisztánból, mint ahogy azt tette szeptemberben a Szvat-völgyben is. Az indiai GEO Tv vasárnapi híradása szerint a pakisztáni légierő csapást mért az Afganisztánnal határos Dél-Vazarisztánra, és a támadásban legkevesebb 13 tálib vesztette életét, de nem kizárt, hogy civil áldozatok is vannak.

Elemzők szerint a hadsereg - amely júliusban bejelentette, hogy teljesen visszavette a Szvat-völgy fölötti ellenőrzést a táliboktól - nem ment eléggé messzire. Ahelyett, hogy folytatta volna előrenyomulását, és támadást indított volna az iszlamisták északnyugati fészkei ellen, időt adott a vezetőjük, Baitulla Mehszúd augusztusi halálával meggyengült táliboknak, hogy rendezzék soraikat, és erőre kapjanak. A tálib vezérrel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rakétája végzett. 

Többen azonban attól tartanak, hogy hasonló újabb támadásokra kell számítani, mert a tálibok el akarják terelni a hadsereg figyelmét a törzsi övezetekről, és fontos létesítményeket próbálnak majd célba venni. A Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) kötődik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, és azért harcol az iszlámábádi vezetés ellen, mert az Washington szövetségese a "terror elleni háborúban". Új vezetője, Hakimulla Mehszúd fogadkozik: szaporodni fognak a támadások "Amerikai és Pakisztán ellen", hogy megbosszulják az előző vezér, Baitulla Mehszúd halálát.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap Londonban nyugtatni próbált, kijelentve: Washington bízik abban, hogy Pakisztán - az előző napi ravalpindi támadás ellenére - ellenőrzés alatt tudja tartani atomfegyvereit, nukleáris létesítményeit. "Nem látjuk jelét annak, hogy (az iszlamista lázadók) megkaparintanák a hatalmat" - mondta Clinton egy sajtóértekezleten, miután megbeszélést folytatott brit kollégájával, David Milibanddel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Lemondott az olasz miniszterelnök

Lemondott az olasz miniszterelnök

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag