szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem termékenyíthetik meg halott férje spermájával azt a francia nőt, aki házastársa halála után három évvel akar teherbe esni férje lefagyasztott spermájától.

A 39 éves nő keresetét csütörtökön a hatályban lévő jogszabályi rendelkezésekre hivatkozva utasította el a rennes-i bíróság. A francia törvények szerint tilos elvégezni a mesterséges megtermékenyítést a spermadonor halála után. Fabienne Justelt nagyon elkeserítette a döntés és fellebbezni akar.

Justel szeretné elérni, hogy felhasználhassa három éve rákbetegségben elhunyt férje lefagyasztott spermáit. "A gyerek volt közös életünk legfőbb célja" - mondta az özvegy, aki szerint a gyerek nem nőne fel apa nélkül, mert a férje igenis akarta őt, és anyaként mindig mesélne róla.

A férj az orvosi kezelés hatásaitól félve fagyasztatta le spermáit, a pár meg akarta várni, míg a férj állapota jobbra fordul, hogy aztán megpróbálkozzanak a mesterséges megtermékenyítéssel.

A nőnek korábbi kapcsolatából már van három gyermeke, ennek ellenére szeretné elérni, hogy a spermabank kiadja elhunyt férje spermáját. Erre azonban csak a donor hozzájárulásával kerülhetne sor.

Más országokban engedélyezett a posztumusz megtermékenyítés, az Egyesült Államokban becslések szerint több ezer esetben használták fel nők elhunyt partnerük spermáját. Köztük sok katonai özvegy van, akiknek férje az iraki háborúban esett el. A francia parlament jövőre tervezi napirendjére venni a bioetikát szabályozó törvény reformját, ennek keretében vélhetően a halál utáni megtermékenyítés kérdését is tárgyalnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt