szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MDF kilép az Európai Néppártból, és kezdeményezi egy olyan szervezeti forma létrehozását, amely az MDF-hez hasonló, konzervatív pártokat tömöríti az unióban - jelentette be Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján a választmányi ülést követően.

Az Európai Néppártban "egyfajta eljárást" indítottak az MDF ellen, mert Bokros Lajos kilépett a frakcióból, s köze lehet ehhez az MDF és a Fidesz közötti "nem túl szívélyes viszonynak" is - mondta a választmány elnöke.
Az MDF a jó viszonyt fent kívánja tartani a konzervatív néppárttal, de szorgalmazzák, hogy a hasonló irányultságú európai pártok egy új szervezeti formában is tömörüljenek. Emlékeztetett: Bokros Lajos júliustól az európai konzervatívok és reformerek frakciójában tevékenykedik.

Értékelték a jelenlegi politikai helyzetet is, erről szólva Makay Zsolt elmondta: alacsony részvétel mellett jelen állás szerint a Fidesz 2/3-os többséggel nyeri a voksolást, magas részvételnél azonban kiszámíthatatlan az eredmény. Sok szavazó inaktív, őket szeretné az MDF egy konzervatív programmal aktivizálni - mondta.

A választmány foglalkozott a fővárosi ügyekkel is; az elnök tájékoztatása szerint felszólították Vaskor Lászlót, hogy azonnali hatállyal lépjen ki a fővárosi MDF-frakcióból. Makay Zsolt ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt időszakban Hock Zoltán és Katona Kálmán többször az MDF nevében szólalt fel, ezek azonban nem tükrözték az MDF álláspontját, ezért úgy döntöttek: kiléptetik Vaskor Lászlót, ezzel megszűnik a közgyűlésben az MDF-frakció, így nem lehet majd visszaélni a nevével. Vaskor László független, de MDF-es képviselőként folytatja munkáját a közgyűlésben - fűzte hozzá.

Ezenkívül levelet kívánnak írni a közgyűlés vezetőjéhez azt kérve: teremtse meg annak jogi hátterét, hogy a jövőben MDF-et elhagyó Hock Zoltán és Katona Kálmán ne használhassa a magyar demokrata nevet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára