szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra szólította fel pénteken Kanadát az Európai Unió, hogy kerüljék el a "vízumháborút", ami a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett kanadai vízumkényszer miatt fenyeget.

Az EU bel- és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása közben tartott sajtótájékoztatón Jacques Barrot igazságügyi EU-biztos elmondta: az ülésen több miniszter hangot adott elégedetlenségének a kanadai magatartás miatt.

Tobias Billström, az EU soros elnökségét adó Svédország belügyminisztere szerint az unió folytatja a tárgyalásokat a kanadai hatóságokkal, hogy azok vonják vissza az EU-tag Csehországgal szemben bevezetett intézkedést, és így elkerülhetők legyenek az uniós válaszintézkedések.

Kanada július 14-én vezette be újra a vízumkényszert a cseh állampolgárokkal szemben, az onnan érkező és maradni kívánó romák nagy száma miatt. Barrot szerint elfogadhatatlan az uniós tagállamok ilyen jellegű megkülönböztetése, és ha Ottawa ez év végéig nem lép előre a probléma megoldásában, akkor az Európai Bizottság azt fogja javasolni, hogy az EU vezessen be vízumkényszert a kanadai diplomatákkal szemben.

Az uniós bel- és igazságügyi miniszterek luxembourgi ülésükön lezárták annak a kiadatási egyezménynek a ratifikációs folyamatát, amelyet az Egyesült Államokkal kötött az EU, és amely biztosítja, hogy azokat a terroristagyanús személyeket, akiket az unióból kiadnak az amerikaiaknak, nem fogják halálbüntetéssel sújtani. Az EU ugyanis elvből ellenzi a halálbüntetést.

A miniszterek tájékoztatást hallgattak meg az illegális bevándorlók kiszűrését célzó elektronikus vízuminformációs rendszer fejlesztésének állásáról. Barrot újságíróknak elmondta, hogy a rendszer az eredetileg idén decemberre tervezett indítás helyett legkorábban csak jövő év szeptemberétől lehet működőképes. A digitális fotók és ujjlenyomatok zavartalan adatcseréjének biztosítása ugyanis nehezebb a vártnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!