szerző:
hvg.hu

Gordon Brown brit kormányfő aktívan lobbizni kíván azért, hogy elődje, Tony Blair töltse be az Európai Unió majdani elnöki tisztségét.

A BBC a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalból származó értesüléseket idézve közölte, hogy Brown személyesen fogja előterjeszteni a javaslatot a következő uniós csúcstalálkozón Brüsszelben.

A Downing Street eddigi hivatalos álláspontja az volt, hogy ha Blair - aki 2007-ben távozott a miniszterelnöki tisztségből - óhajtja az uniós elnöki megbízatást, a brit kormány ebben támogatni fogja. Az azonban most hangzott el először, hogy Brown tevőlegesen is közbenjárna ennek érdekében.

A tisztség mindazonáltal csak akkor jön létre, ha az uniós intézményi reformokra kidolgozott Lisszaboni Szerződést mindegyik EU-tagállam törvénybe iktatja. Ehhez már csak Václav Klaus cseh államfő aláírása szükséges.

Tony Blairt - nem hivatalosan - jó ideje a Lisszaboni Szerződésben meghatározott uniós elnöki tisztség legfőbb várományosai között tartják nyilván, ugyanakkor bírálói számos ellenérvet is felsorakoztatnak vele szemben. Ezek közé tartozik mindenekelőtt az, hogy Nagy-Britannia nem írt alá több sarkalatos EU-integrációs egyezményt: nem tagja például az euróövezetnek és a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségnek sem.

Politikai elemzők szerint Blair ellen szólhat az iraki háborúban játszott szerepe is. A volt munkáspárti kormányfő jelölését az ellenzéki brit Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták egyaránt elvetik.

Különösen heves az ellenállás a toryk részéről, akik a Lisszaboni Szerződés egészét is elutasítják, és arról - ha a jövő tavasszal esedékes brit parlamenti választások után kormányra kerülnek, és addig a dokumentumot még nem iktatta törvénybe mindegyik EU-tagállam - népszavazást kívánnak kiírni.

William Hague, a konzervatív árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje - nem hivatalos, de nem is cáfolt brit sajtóértesülések szerint - nemrégiben tudatta más EU-tagországokkal, hogy Blair kinevezésének támogatását a konzervatívok kormányra kerülésük esetén "barátságtalan lépésnek" tekintenék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!