szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy al-Kaida kötődésű iszlám milicista csoport először fenyegette meg Izraelt szokásos működési területétől távolról, Szomáliából, azt állítva, hogy a zsidó állam „lerombolja szent mecsetüket” - írja a CNN.

Az Al-Shabab nevű katonai szervezet, mely akcióival szeretne befolyást szerezni a kelet-afrikai állam területén, azzal vádolta meg Izraelt, hogy a zsidó állam elkezdte elpusztítani az al-Aksza mecsetet, ahol az utóbbi időben patthelyzet látszik kialakulni az izraeli rendőrség és a palesztinok közt. A mecset egy különösen fontos vallási komplexum részét képezi, melyet a zsidók a templom hegyének, míg a muszlimok a Haram al-Sharifnak neveznek. Az Ó-Jeruzsálemben fekvő mecset az iszlám híveinek harmadik legfontosabb szent helye, ahová Mohamedet „átszállították” Mekkából az „éjszakai utazás” során a Korán sorai szerint.

„A zsidók elkezdték lerombolni szent mecsetünk az al-Aksza egyes részeit és rendszeresen gyilkolják palesztin testvéreinket, ezért elkötelezettek vagyunk palesztin testvéreink megvédése mellett” – mondta Mukhtar Robov Abu Mansur, az Al-Shabab egyik vezető parancsnoka.

Fenyegetését a múlt pénteki imádságok utáni prédikációjakor tette közzé a délnyugat-szomáliai Baidoa városában. Az Al-Shabab tartja ugyanis uralma alatt az országnak ezen részét, mely felett közel húsz éve nincs hatalma a nemzeti kormánynak. Hasonló fenyegetéseket tettek azonban közzé a szervezet más tagjai is.

Mogadishuban, a szomáliai fővárosban az Al-Shabab egy másik parancsnoka, Abdifatah Aveis Abu Hamza kijelentette: „áthelyezzük és kibővítjük harcunkat a Közel-Keleten, hogy megvédhessük az al-Aksza mecsetet az izraeliektől”. A szervezet új katonai részlegének vezetője szerint új szárnyukat „al-Aksza szent harcosainak” nevezik, melynek fő feladata Izrael elleni támadások megvalósítása. Sajtóbeszámolók szerint azonban kérdéses, vajon van-e katonai ereje a szervezetnek terrorakciókra a zsidó államban.

Az International Crisis Group szakértője, Rashid Abdi szerint mégsem szabad félvállról venni fenyegetésüket, „ez egy halálos szervezet, egy félelmetes ellenfél”.

Abdi szerint, az al-Kaidához hasonlóan az Al-Shabab is egy nemzeti tömörülésből alakult terrorszervezetté: „megfigyelve nyelvezetüket, retorikájukat, vagy átböngészve weboldalukat, esetleg meghallgatva szónokaikat az al-Kaidától nehezen megkülönböztethető képet kapunk”.

A szervezet Izrael mellett számos szomszédos országot, így Etiópiát, Dzsibutit, Kenyát, Eritreát, Ghánát, Szudánt és Ugandát is megfenyegette múlt hét végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében

A Fidesz párhuzamos államot teremt egy új hatóság képében