szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sztanyiszlav Markelov ügyvéd és Anasztaszija Baburova újságíró ellen elkövetett gyilkosságot az Orosz Nemzeti Egység (RNE) elnevezésű nacionalista szervezet követte el, s két személyt már őrizetbe is vettek - jelentette rendvédelmi forrásokra hivatkozva az Interfax hírügynökség szerdán.

A nyílt utcán elkövetett, nagy feltűnést keltő moszkvai gyilkosság ügyét a titkosszolgálatok derítették fel a közlés szerint. A motívum a bosszú volt: Markelov a bíróságokon azokat védte, akik nacionalisták támadásainak estek áldozatul. Markelovot, s a vele tartó Baburovát, a Novaja Gazeta című lap külső munkatársát január 19-én lőtték le a moszkvai belvárosban. Az ügyvéd közvetlenül előtte sajtóértekezletet tartott az észak-kaukázusi térséggel összefüggő bűnügyek nyomozásának állásáról.

A gyilkos hátulról lépett oda az ügyvédhez és főbe lőtte. Baburova az illető ruhaujját megragadva próbálta feltartóztatni, mire a főleg a neonácikról író egyetemista lányt is lelőtte, majd elmenekült. A nacionalisták a jogvédők közlése szerint halállistát állítottak össze az ellenük fellépő újságírók, jogvédők és más közéleti személyiségekről, mi több, tavaly a listát pontos címekkel és telefonszámokkal közzé is tették.

Oroszországban 15 év alatt 300 újságírót öltek meg, s miközben a gyilkosságok országos felderítési aránya 80 százalék, addig az újságírók elleni gyilkosságok esetében fordított az arány - közölte korábban Vszevolod Bogdanov, az Orosz Újságírók Szövetségének elnöke. Bogdanov úgy vélekedett, hogy valójában 300-nál is több újságírót öltek meg az említett időszakban. Számos nemzetközi szervezet folyamatosan bírálja a kialakult helyzetet.

A legnagyobb nemzetközi feltűnést Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta munkatársának 2006-ban történt meggyilkolása keltette. Az ügy néhány gyanúsítottját már bíróság elé állították, de a felbujtó - a megrendelő - személyére eddig nem derült fény, s nem ült a vádlottak padján a feltételezett gyilkos sem, aki külföldre menekült. Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően a perbe fogottak bűnösségét, ezért felmentette őket. Az ügyet további nyomozásra visszautalták az ügyészséghez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában