szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy év huzavona után a szerb kormány elkészítette a Vajdaság statútumaként ismert, a tartomány hatásköreiről szóló törvénytervezetének munkaverzióját, amelyről várhatóan a csütörtöki kormányülésen döntenek Belgrádban.

Amennyiben elfogadják, a szerb parlament elé kerülhet a törvénytervezet. Ha a törvényhozás is elfogadja, 152 új hatáskört vehet át a tartomány az államtól - írja a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán. Pásztor Bálint parlamenti képviselő és Bojan Pajtics, a vajdasági Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke hasonlóan vélekedik: nem ideális, de elfogadható a javasolt szöveg.

"Természetesen nem ideális a hatásköri törvény, de az adott politikai körülmények között kielégítőnek tekinthető. Egyrészt a jelenlegi szerbiai alkotmány nem tesz lehetővé Vajdaság számára nagyobb autonómiát - ami miatt támogatjuk is az alkotmány módosítását - másrészt az elmúlt egy évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a belgrádi politikai vezetés még nem érett meg arra, hogy ettől magasabb fokú autonómiát adjon a tartománynak" - mondta Pásztor Bálint a lapnak nyilatkozva.

Pásztor fontosnak tartja, hogy a Vajdaság lesz a vajdasági óvodák és általános iskolák alapítói jogainak birtokosa. Ezek a hatáskörök a vajdasági magyarság oktatása szempontjából mindenképpen fontosak, és egyszerűbb lesz a tartományi szervekkel tárgyalni arról, hogy egyes intézmények alapítói jogát ruházzák át a jövő évben megalakuló nemzeti tanácsokra, mintha a belgrádi kormányzattal kellene megállapodásra jutni - vélte a parlamenti képviselő.

Pajtics szerint a hatásköri törvénytervezet a tartomány javaslatainak 90 százalékát tartalmazza. Ezek közül kiemelte a Fejlesztési Bank megalapításának jogát, valamint azt is, hogy a tartomány képviseletet nyithat Brüsszelben és az európai régiókban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Hollywoodi nagyságokat, holokauszttúlélőt is megkárosított a pilótajáték most meghalt királya

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását