szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztonsági okokból az ENSZ azonnali hatállyal visszahívja mintegy 600 külföldi alkalmazottját Afganisztánból – közölte csütörtökön egy ENSZ-illetékes Kabulban. Egy korábbi tájékoztatás még 900 személyről szólt.

Dan McNorton szóvivő elmondása szerint a világszervezet csütörtöktől átmenetileg von ki körülbelül 600 embert, túlnyomó többségük elhagyja az országot, néhányukat viszont Afganisztánon belül telepítik át biztonságosabb helyre.

„Csak a nélkülözhetetlennek ítélt személyzet marad" – tette hozzá. Mint mondta, e döntést, amely „néhány hétig lesz érvényben”, rendszeres időközönként felülvizsgálják majd. Egy másik szóvivő, Aleem Siddique három-négy hétről beszélt.

Az ENSZ eddig nagyjából 1100 főnyi nemzetközi stábja – amelynek most több mint fele távozik – nagyrészt a fővárosban él több mint kilencven vendégházban. Rajtuk kívül a világszervezetnek mintegy 4500 helyi alkalmazottja van Afganisztánban.

Az előzményekhez tartozik, hogy tálib fegyveresek öt külföldi ENSZ-dolgozót és két afgán rendőrt öltek meg Kabulban október 28-án egy ENSZ-vendégház elleni támadásban. A támadók mind életüket vesztették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott