szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónapot adott az Európai Unió a nigeri kormánynak, hogy "konzultációkat" kezdjen vele az alkotmányos rend helyreállításáról, az együttműködés teljes megszakításával fenyegetve meg a niamey-i hatóságokat - derült ki pénteken.

A Mamadou Tandja elnökhöz intézett, s a francia hírügynökség tudomására jutott - még keddi - levelében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Carl Bildt, a soros EU-elnök Svédország külügyminisztere "súlyos aggodalmát" fejezi ki a nyugat-afrikai országban kialakult helyzet kapcsán.

Az unió az alkotmány felrúgásának minősíti az augusztus 4-i népszavazást, amelyen három évvel meghosszabbították az országot tíz éve irányító Tandja mandátumát, elsöprő győzelemhez segítve pártját az októberi parlamenti választásokon. Brüsszel ezért az afrikai-karibi-csendes-óceáni (ACP) országokkal kötött cotonou-i egyezményére hivatkozva további szankciókat helyez kilátásba a nigeri segélyek már korábban elhatározott megvonásán felül.

Korábban Brüsszellel együtt az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) is a voksolás elhalasztására és az ellenzékkel folytatott párbeszéd felújítására szólította fel Tandja elnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit