szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diplomáciában nem helyénvaló kijelentésekre ragadtatta magát Vuk Jeremics szerb külügyminiszter Törökországot illetően az Európai Parlamentben (EP) - írta hétvégi számában a Blic című szerb lap.

Ha Törökországgal együtt kellene várakozni az Európai Unióba (EU) való belépésre, "az nagyon rossz jelzés lenne a térség számára, hiszen mi ötszáz éven át török uralom alatt éltünk, és most megint együtt ülünk velük a váróteremben" - idézte az újság a szerb diplomácia irányítóját. Szerbia a XIV. századtól (a végzetes következményű rigómezei csata elvesztése után) a XIX. század elejéig az Oszmán Birodalomhoz tartozott, és e megszállást még ma is nemzeti katasztrófának tartja.

"Ez valóban inkorrekt és nem diplomatikus kijelentés volt" - nyilatkozott a lapnak a szlovén Jelko Kacin, az Európai Parlament Szerbiával foglalkozó jelentéstevője. Mint mondta, Jeremic más diplomáciai botrányokkal is felhívta magára a figyelmet. "Akkor is elfogadhatatlanul pökhendi volt, amikor az albánokról beszélt" - emlékeztetett.

Jeremics két évvel ezelőtt, 32 évesen minden előzetes tapasztalat nélkül lett külügyminiszter. Borisz Tadics államfő egykori tanítványa és politikai neveltje ő, akinek 25 éves kora óta dolgozik hivatalosan. Tadics állítólag még kormányfőnek is meg akarta tenni, de hívei elutasították ezt az elképzelését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv