szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kalifornia állam vezetésének döntése értelmében betiltják az energiapazarló tévékészülékek forgalmazását. Így szeretnék csökkenteni az amerikai állam energiafogyasztását.

Az amerikai szövetségi államok között elsőként Kalifornia hozott az EU-hoz hasonló, kötelező érvényű energiahatékonysági intézkedéseket. Reményeik szerint ezzel tíz év alatt 8 milliárd dollárt spórolhatnak meg az energiakiadásokon. Jelenleg a forgalmazott készülékek negyede nem teljesíti a minimális energiahatékonysági standardokat.

A Kaliforniai Energiabizottság minden 147 centiméteres átmérőjűnél kisebb készülékre kötelezővé teszi az alacsonyabb energiafelhasználást, aminek nyomán átlagosan 33 százalékkal kevesebb energiát használnak majd fel a készülékek 2011-re. A szabványok tovább szigorodnak 2013-tól, amikor a jelenlegi átlagos áramfelvétel felével üzemelnek majd a tévék.

Lecseréltetik a régi készülékeket
© sxc.hu
Julia Levin energiaügyi biztos a BBC-nek elmondta, „hisznek benne, hogy az iparnak sikerül elérnie a csökkentési célokat”.

Az új szabályok a fogyasztóknak energiát takarít meg, védi a közegészséget és serkenti az innovációt – tette hozzá. Kaliforniában a villanyszámlák átlagosan 10 százalékát teszi ki a tévénézés.

Környezetvédő szervezetek szerint az új szabályozással a nyugati parti állam megspórolja egy újabb 500 megawatt teljesítményű erőmű megépítését és évente 1 milliárd dollárt.

Egyes fogyasztóvédők és ipari érdekszervezetek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az új energiahatékonysági szabályok csökkentik a készülékválasztékot és növelik az árakat.

Kalifornia az amerikai szövetségi államok között úttörő az energiahatékonysági szabályok terén, korábban már a hűtőktől a mosógépekig számos fehér áru (háztartási gépek) kapcsán hoztak hasonló rendeleteket. Ezeknek köszönhetően az utóbbi három évtizedben majdnem változatlan a villanyáram-felhasználás, míg a többi államban nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek