szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a NATO most kivonulna Afganisztánból, annak rövid időn belül a saját utcáinkon éreznénk a következményeit - mondta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára csütörtökön a szövetség budapesti konferenciáján.

Anders Fogh Rasmussen elérhető és reális célnak nevezte, hogy a szövetség 2010-től megkezdje a biztonsági feladatok átadását az afgán hatóságoknak, és azután fokozatosan támogatói szerepet kezdjen betölteni az országban. Rasmussen felhívta a figyelmet, hogy ha a NATO a jövőben kevesebb feladatot akar ellátni, akkor el kell fogadni, hogy ennek érdekében most többet kell tennie.

A főtitkár A 60 éves NATO - hagyományos értékek és új fenyegetések című nemzetközi konferencián tartott előadásában kifejtette, a szövetség sikeréhez elengedhetetlen, hogy a tagállamok képesek legyenek reagálni az új kihívásokra, részt venni egy osztatlan és demokratikus Európa létrehozásában, illetve igazodni a biztonság fogalmának átalakulásához.

A NATO-nak ott kell fellépnie a problémák ellen, ahol azok megjelennek, mert a biztonság, a tagállamok területének védelme többé nem az országhatárokon kezdődik - hangsúlyozta Rasmussen. Ennek világos példája az észak-atlanti szervezet afganisztáni missziója, amellyel kapcsolatban a főtitkár méltatta Magyarország szerepvállalását a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében.

A feladatok áldozatokat követelnek, és a szövetség valóban sok veszteséget szenvedett el - ismerte el a volt dán kormányfő, hozzátéve, néhányan Magyarországon is felteszik a kérdést, hogy nem fizetünk-e túl magas árat Afganisztánban. Ezekre az aggályokra reagálva a főtitkár úgy vélte, a NATO már eddig is nagyon sokat elért: az al-Kaida már nem talál menedéket az országban, nincsenek kiképzőtáborai. Hozzátette: a katonai szövetség nem akar örökre Afganisztánban maradni, csak addig, amíg be nem fejezi küldetését és az afgán hatóságok képessé nem válnak a kormányzásra, a közbiztonság garantálására az ország egész területén. Ebből adódóan a szövetség egyik elsőrendű feladata az afgán rendőrök kiképzése.

A NATO-nak továbbra is fontos szerepet kell játszania egy osztatlan és demokratikus Európa létrehozásában, ami 1989-ben megkezdődött, ám máig nem ért véget. A csatlakozni kívánó államok előtt nyitva kell hagyni az ajtót és azokkal is erősíteni kell a kapcsolatokat, akik nem törekszenek NATO-tagságra. A főtitkár kiemelte az Oroszországgal folytatandó párbeszéd, egy új kapcsolat kialakításának fontosságát. Utalt arra, hogy a tagállamok eltérően vélekednek Oroszországot illetően, és elismerte, a múltbeli eseményeket nem lehet meg nem történtté tenni, de - mint fogalmazott - az sem jó, ha "a múlt rabjaivá válunk".

A szövetség sikeréhez elengedhetetlen, hogy megfelelő stratégiát dolgozzon ki a változó világgal járó új veszélyekre, amelyek között a kalóztámadásokat, illetve az éghajlatváltozással járó biztonsági kockázatokat emelte ki. Elmondta, hogy a szervezet új stratégiai koncepciója, amely nem részletes kézikönyvként, hanem inkább iránymutatóként szolgál majd, reményei szerint egy év múlva létrejöhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz