szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélsőjobboldal elleni harcot egyik legfontosabb feladatának nevezte az új német belügyminiszter, Thomas de Maiziere.

A kormányban a konzervatív CDU-t képviselő Thomas de Maiziere a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban elsősorban a sokak által neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD) utalt. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az NPD – noha Szászországban a közelmúltban ismét bejutott a tartományi parlamentbe – „leszálló ágban” van, és támogatottsága csökken.
  
A miniszter – aki Angela Merkel kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít – a pártot alkotmányellenesnek nevezte. Szavai szerint az NPD-t állandó figyelemmel kell követni, és mindenfajta intellektuális eszközzel fel kell venni a harcot vele szemben. Úgy vélte azonban, hogy a párt régóta követelt betiltása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Thomas de Maiziere annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal ellen társadalmi összefogásra van szükség. A pénz önmagában nem elegendő – jelentette ki, utalva arra, hogy új programokat kell kidolgozni a szélsőjobboldali eszmevilággal szembeni felvilágosításra, különös tekintettel az ifjúságra.

A belügyminiszter szerint fontosak a szélsőjobboldal elleni szimbolikus fellépések, az NPD demonstrációival szembeni ellentüntetések, de – mint fogalmazott – csakis akkor, ha azok okosak és nem túl gyakoriak. Olykor ellenkező hatást válthat ki az, ha minden egyes szélsőjobboldali megmozdulásra ellentüntetéssel válaszolnak – vélte a miniszter, hozzátéve, hogy a pavlovi reflexek nem eredményeznek sikert. De Maiziere úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali tüntetések „semmibe vétele” olykor eredményesebb lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában

Stéphanie Frappart az első nő, aki meccset vezet a Bajnokok Ligájában