szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Afrika egyik legkegyetlenebb lázadószervezetének legalább 25 országra - köztük az Egyesült Államokra és több európai államra - kiterjedő támogatói hálózata van - állapítja meg az ENSZ friss jelentése, amely helyi idő szerint szerdán a Biztonsági Tanács (BT) elé került.

A ruandai hutukból álló, Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű szervezet az 1994-es ruandai mészárlás után a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének őserdeibe vonult vissza. A kongói és a ruandai hadsereg együtt harcol ellene, januárban közös hadműveletet indított felszámolására.

Az ENSZ azt állítja, hogy a nemzetközi támogatói hálózat fegyverekkel és pénzzel látja el az FDLR-t. A világszervezet jelentése gyakorlatilag egy kíméletlen vádirat arról, hogy a milyen keveset tett a nemzetközi közösség azért, hogy elvágja az FDLR utánpótlási csatornáit. A jelentés - amely nem publikus, de megismerhette az amerikai hírügynökség - feltárja, hogy a támogató személyek a gerincét alkotják a szervezet hadműveleteinek, katonai stratégiája alakításának.

A kongói hadsereg az ENSZ tiltása és saját érdeke ellenére szintén támogatja fegyverekkel az FDLR-t - állítja az ENSZ-jelentés. A kongói hadsereg tisztségviselői képtelenségnek nevezve tagadják ezt.

Ezenkívül a jelentés azt állítja: a kongói és a ruandai hadsereg közös hadművelete kudarcba fulladt. Az FDLR elvesztett ugyan stratégiai helyeket, de később visszaszerezte azokat, és a lakosságon bosszulja meg sérelmeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony