szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

Az informátorok névtelenségét garantáló, kiszivárogtatott információk közzétételére szakosodott internetes portál szerint a szövetségi és helyi tisztviselők üzenetei mellett elsősorban a Világkereskedelmi Központ (WTC) összeomlása után a szeretteikért aggódó, pánikba esett emberek üzeneteit tették közzé.

A WikiLeaks szóvivője szerint a honlapra felkerült információk névtelenül jutottak el hozzájuk. A New York-i rendőrség és tűzoltóság nem erősítette meg, hogy a személyhívókra küldött üzenetek között vannak-e hivatalos közlések. A USA Mobility személyhívó-szolgáltatót azonban aggodalommal töltötte el, hogy kiszivárogtak az üzenetek.

A WikiLeaks weblapot alkotói elsődlegesen Kína, Oroszország, és Eurázsiában, a Közel-Keleten és a Szahara alatti Afrikában sokfelé létező elnyomó rezsimek lakóinak szánják, de az oldalon bárki a világon kiteregetheti a kormányok vagy nagyvállatok szennyesét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!