szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen - írta hétfőn a The Australian Jewish News című ausztrál lap internetes kiadása.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat. Az ausztrál szövetségi kormány november 12-én hagyta jóvá Zentai kiadatását Magyarországnak.

Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter szóvivője a lappal közölte: a kiadatásra vonatkozó döntés a szövetségi bíróság döntéséig nem lép hatályba. Az eljárásnak legkésőbb december 4-ig meg kell kezdődnie. A fellebbviteli döntés meghozatalának, amely akár semmisnek is nyilváníthatja O,Connor november 12-i döntését, nincsen határideje - írja a lap. Zentait október 22-e óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben.

A magyar hatóságok azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában