szerző:
hvg.hu

Célegyenesbe ér lassan a Koppenhágában megrendezett 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia. A világszervezet eddigi legnagyobb szabású tanácskozásának célja az üvegházgázok kibocsátásának csökkentését szabályozó Kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új megállapodással. A 2012-ben lejáró nemzetközi jogi dokumentum helyére lépő új egyezmény kidolgozására a 192 ENSZ-tagállamból csaknem kétezer küldött érkezett a dán fővárosba akiknek tárgyalásairól 5000 újságíró tudósít a világ minden pontjára.

© MTI/EPA

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Koppenhágai Egyezmény lesz a záródokumentum

A koppenhágai ENSZ klímakonferencia szombati plenáris ülésén a 193 delegáció "tudomásul vette" az előző éjjel mintegy 30 ország részvételével kidolgozott zárónyilatkozatot, amely a kiszivárgott információk szerint a Koppenhágai Egyezmény címet viseli.

A zárónyilatkozat "tudomásul vételével" érhet véget a klímakonferencia

A maratoni, csaknem káoszba fulladó plenáris ülésen nem sikerült elérni a zárónyilatkozat elfogadásához szükséges egyhangú döntést. A 193 tárgyalódelegáció ezért úgy döntött, hogy a zárónyilatkozat elfogadása helyett annak "tudomásul vételével" zárják le az ENSZ történetének legnagyobb szabású klímavédelmi konferenciáját, mely az eredeti tervek szerint pénteken ért volna véget.

Gyenge alku született Koppenhágában

Sikerült megállapodnia a világ vezetőinek pénteken késő este Koppenhágában egy jogilag nem kötelező szövegről, mely 2020-ig évi 100 milliárd dollárral segíti a fejlődő államokat, kötelező kibocsátás-csökkentési számokat azonban nem határoz meg - jelenti a HVG a csúcsról. 2010 február elsejéig ad időt a péntek este kialkudott dokumentum a fejlett világ országainak, hogy rögzítsék milyen széndioxid-kibocsátás csökkentést vállalnak 2020-ra, illetve 2050-re - ez a legnagyobb újdonsága az ENSZ klímacsúcson elfogadott szövegnek. “Történelminek” nevezete elutazása előtt tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke azt a két és fél oldalas megállapodást, melyet hosszas és kimerítő tárgyalások nyomán alkottak meg a világ vezetői. Az ENSZ 15. klímacsúcsa (COP15) azonban kudarcot vallott a tekintetben, hogy nem sikerült jogilag kötelező megállapodást kötni.

Megvan a klímaalku

Obama elnök bejelentette, sikerült megegyeznie Dél-Afrikával, Indiával és Kínával. Az EU sajtótájékoztatója most indul, amint vége, jövünk a részletekkel! Az Egyesült Államok elnöke szerint senki sem teljesen elégedett, de sikerült közös nevezőre jutnia világ államainak. Obama szerint: "történelmi pillanatokat élünk".

Az EU kitart, de semmilyen szövegben nem tudnak megegyezni

Nemhogy jogilag kötelező dokumentumban, de egy politikai szövegben sem tudnak megegyezni a tárgyaló felek - közölte újságírók előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján a spanyol környezetvédelmi miniszter, Elena Espinosa péntek este hétkor. Rögtön hozzátette azonban, hogy az EU vezetői nem tágítanak míg nem lesz megállapodás. Mindezt annak ellenére, hogy a legutolsó dokumentum vázlat kapcsán még kisebb az egyetértés mint az előzőekről. A spanyol miniszter szerint a legerősebb ellenállást a kínai delegáció mutatja az ellenőrzési mechanizmusok miatt, de nézeteltérései vannak egyebek mellett Brazíliának is. Espinosa hozzátette, szerinte ha ma sikerül is valamiféle politikai alkut kötni, akkor is legkorábban egy év múlva születhet, meg egy jogilag is kötelező érvényű globális klímamegállapodás.

Cáfolja az éjszakai tárgyalás hírét az ENSZ

Az ENSZ cáfolta, hogy arra kérte volna fel a világ vezetőit: folytassák az egyeztetéseket a koppenhágai klímacsúcson pénteken éjszaka is a zsákutcába jutott tárgyalások miatt.

Tovább tarthat a klímacsúcs

Valószínűleg az eredetileg tervezettnél tovább tart a koppenhágai ENSZ klímakonferencia, amely hivatalosan pénteken ér véget. A dpa német hírügynökség értesülései szerint a házigazda dán delegáció tagjai pénteken azt hangoztatták, hogy "a találkozónak nincsen meghatározott időponthoz kötött vége", a The New York Times című lap pedig online kiadásában azt írta, hogy akár vasárnapig is eltarthat a tárgyalássorozat. A december 7-én kezdődött klímakonferenciát eredetileg 12 naposra tervezték.

Kína betartja vállalásait

A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao kijelentette: Kína betartja, és akár túl is teljesítheti a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó kibocsátás-csökkentési vállalásait. "Tettekkel támasztjuk alá szavainkat" - mondta a pekingi kormány vezetője. Beszédében Ven azt is jelezte, hogy országa a nemzetközi nyomásnak engedve kész fokozni a transzparenciát az éghajlatváltozás megfékezését célzó programok végrehajtásában. 
   

Végső megmérettetésre készülnek a világ vezetői

Teljes a bizonytalanság a világ vezetői között a lehetséges koppenhágai klímaalku körül az ENSZ-csúcs utolsó napján. A HVG-nek nyilatkozó szakértők és elemzők szerint az egyeztetés alatt lévő szövegek kapcsán alapvető nézeteltérések vannak. A megosztottság oka mindenekelőtt abban keresendő, hogy a fejlődő világ úgy érzi, a korábbi beidegződésekhez hasonlóan a nyugati világ “átnyúl a fejük felett” és megpróbálja rájuk kényszeríteni akaratát, ebből pedig ők nem kérnek.

Nem tett új vállalásokat Obama

Nem tett új klímavédelmi vállalásokat országa nevében Barack Obama amerikai elnök a koppenhágai klímacsúcs pénteki plenáris ülésén tartott beszédében. Az amerikai elnök a világ vezetőit "közös cselekvésre" buzdította egy klímavédelmi egyezmény elérése érdekében, ugyanakkor nem növelte a már korábban bejelentett 17 százalékos, 2005 és 2020 közötti időszakra vonatkozó amerikai kibocsátás-csökkentési vállalást.

 

1 2 3 4 5 6 7
10

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Nem volt elég komoly 650 lóerővel a Lamborghini SUV-ja, tenni kellett valamit

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Videó: Hatalmas borulás lett a Lada Vesta rendőrségi bemutatójának vége

Videó: Hatalmas borulás lett a Lada Vesta rendőrségi bemutatójának vége

Megkérte a pénztáros, hogy ne sétáljon ki mellette a lopott áruval, de nem hallgatott rá

Megkérte a pénztáros, hogy ne sétáljon ki mellette a lopott áruval, de nem hallgatott rá

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot